Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували відреставровані церковні старожитності


У Дніпропетровську, в національному історичному музеї імені Яворницького, в четвер увечері відбулось відкриття виставки «Відроджені духовні скарби». Уперше музей представив загалові відреставровані церковні старожитності зі своєї колекції, початок якій дав ще академік Дмитро Яворницький, який очолював заклад на початку минулого століття і рятував церковні речі від знищення в період «войовничого атеїзму».

Як розповіла директор музею Надія Капустіна, на виставці представлені кілька десятків богослужбових предметів, які повернули до життя дніпропетровські реставратори, а також літургійні тканини («воздухи») і деталі священицьких строїв, які відреставрували співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України у Києві.

За словами музейників, серед представлених на виставці один із найцікавіших експонатів – похідний іконостас-триптих із зображенням у центральній частині апостолів Петра і Павла, який був створений у 1839 році.

Як розповіли музейні працівники, у 1973 році до фондів музею із музею атеїзму Дніпропетровського державного університету у дуже поганому стані надійшла ікона «Спас Нерукотворний» (ХІХ століття.). Її нещодавно відреставрували, і тепер відвідувачі можуть милуватися ликом Христа в оригінальному, гаптованому срібною сухозліткою, окладі.

На виставці експонуються також відреставровані церковні тканини, плащаниця, «воздухи» та поручі ХVІІІ століття з церков краю та Чернігівщини, вінці, релігійні книги, зокрема, Євангеліє 1763 року.

Також показують два напрестольні хрести з кипарисового дерева, майстерно вирізьблені в Києво-Печерській Лаврі у другій половині ХVІІІ століття.

Як сказала директор музею Надія Капустіна, реставрація цих унікальних речей стала можлива завдяки пожертвам відвідувачів та коштам, заробленим музеєм під час надання платних послуг, залучались і бюджетні кошти.
XS
SM
MD
LG