Доступність посилання

ТОП новини

Є всі юридичні підстави, щоб лікувати Тимошенко за кордоном – адвокат екс-прем’єра


Київ – Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що міжнародне і національне законодавства не передбачають можливості лікування засудженої екс-прем’єрки України Юлії Тимошенко за кордоном. За його словами, державні органи не діятимуть за принципом «усе, що не заборонено, – дозволено», оскільки йдеться про абсолютно інші правові відносини. Кожара також зазначив, що Тимошенко повинна співпрацювати з правосуддям для того, щоб вирішити це питання в правовій площині. На думку ж адвоката Юлії Тимошенко Миколи Сірого, про співпрацю наразі не може бути й мови, оскільки Тимошенко не висунуто юридично обґрунтованих звинувачень.

Пане Сірий, досі жоден український в’язень не мав можливості для виїзду за кордон на лікування. На Вашу думку, чи існують для цього правові підстави, чи це має бути політичне рішення?

– Перш за все, треба зазначати, що на сьогоднішній день Тимошенко не була засуджена, їй не було пред’явлено жодного коректного юридично обгрунтованого звинувачення. По-друге, вона дійсно потребує невідкладного кваліфікованого лікування, пов’язаного з хірургічним втручанням. Саме ця позиція має бути пріоритетною під час вирішення цього питання. Чи є юридичні підстави для проведення такого лікування Тимошенко за кордоном? Звісно, щоб реалізувати цю гуманітарну місію, потрібно лише дві умови: по-перше, це згода Тимошенко на проведення такого лікування, а по-друге, має бути міжурядова домовленість, зокрема, якщо офіційно про готовність провести таке лікування заявила Німеччина, то підтвердження має бути з німецької сторони із зазначенням відповідних умов, а також має бути згода з української сторони. Це ті вичерпні умови, яких достатньо для того, щоб реалізувати ці дії.

Що, на Вашу думку, заважає Юлії Тимошенко співпрацювати із правосуддям, як на цьому наголошує урядовець?

– Якщо будь-якій особі (Тимошенко це чи хтось інший) не пред’явлено жодного юридично коректного звинувачення і не представлено належного обґрунтування звинувачення, то питання про співпрацю не стоїть. Якщо сказати простіше, то ті звинувачення, які були пред’явлені і які були предметом розгляду у суді по так званій «газовій справі», дуже сумнівні і схожі, радше, на політичне переслідування, ніж на суто юридичні звинувачення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG