Доступність посилання

ТОП новини

США програють гонку суперкомп'ютерів Китаю


Днями американські Ай-Ті гіганти – компанії Google та Microsoft відзвітували про прибутки. Вони виявилися меншими, ніж очікувалося, але все одно – астрономічними. Google у другому кварталі 2014-го заробили майже 10 мільярдів, а Microsoft – майже 5.

Тим не менше, компанії недозаробили! Головним проколом Майкрософт став планшет Surface. Пристрій не сподобався споживачам і приніс компанії майже мільярд доларів збитків. Щоб таки реалізувати сотні тисяч, компанія планує знизити ціну.

Ймовірно, наступний пристрій від компанії Біла Гейтса врахує сумний досвід попередника. Зрештою, саме здатність оперативно реагувати на виклики та робити висновки із помилок дозволяє американським Ай-Ті гігантам триматись на плаву. Ситуація виглядає інакше у сфері суперкомп’ютерів, яка фінансується із держбюджету.

Машини, які покликані забезпечити наукову першість Америки, довго створюються і моментально старіють. Так от і найшвидший комп’ютер США, який нещодавно урочисто здали в експлуатацію, на момент запуску вже лишився далеко позаду китайського конкурента.

У просторому залі на другому поверсі корпусу Теорії та комп’ютерних наук Аргонської національної лабораторії розпросталось майбутнє обчислювальної техніки.

«Ми можемо працювати над складними завданнями, і під складними я маю на увазі моделювання систем з багатьма рухливими частинами. Наприклад, реактивний двигун, фотоелектрична клітина чи енергосистема», – розповідає про суперкомп'ютер МІРА директор Національної лабораторії.

Коли почали збирати МІРУ, очікувалось, що цей комп’ютер зі швидкістю 10 петафлопів буде найшвидшим на планеті.

Поки дійшло до урочистого відкриття найшвидшого комп’ютера у США за участі сенатора Діка Дурбіна, МІРА вже була всього 5-ю у рейтингу найшвидших обчислювальних машин світу.

Китайський суперкомп'ютер «Чумацький шлях» втричі швидше за американську МІРУ.

Це серйозно турбує сенатора Дурбіна, який хотів би, щоб США принаймні могли скласти конкуренцію Китаю у гонці суперкомп’ютерів.

«У світі іде змагання – не лише за робочі місця , а і за наукові досягнення, які можуть знайти застосування в управлінні державою у бізнесі. І суперкомп’ютери – це потужний фактор у цій битві за майбутнє», – говорить сенатор.

Ще одна битва розгортається у Конгресі, який не спішить виділяти гроші на будівництво обчислювальних машин.


«Вони бачать лише ціну питання, але не розуміють його значущості. Ми маємо провести роз’яснювальну роботу у Конгресі, щоб там розуміли, що суперкомп’ютери здатні забезпечити провідне становище США і, зрештою, служити всьому світу», – нарікає Дік Дурбін.

І хоча МІРА – не найшвидший комп’ютер, він найбільш енергоефективний. Процесори охолоджуються не за допомогою вентиляторів, а за допомогою води, яка циркулює по мідних трубах. Завдяки цьому цей комп’ютер ще і порівняно безшумний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG