Доступність посилання

ТОП новини

ООН: система надання притулку в Україні потребує вдосконалення


Мелісса Флемінґ, представник Верховного комісара ООН у справах біженців
Мелісса Флемінґ, представник Верховного комісара ООН у справах біженців
Незважаючи на значний прогрес в останні роки, система надання притулку в Україні, як і раніше, вимагає фундаментальних покращень, коли йдеться про відстоювання справедливості і захисту людей, які перебувають у загрозливих ситуаціях, від примусового повернення, мовиться в оприлюдненій у п’ятницю доповіді агенції з питань біженців Організації Об’єднаних Націй.

Мелісса Флемінґ, представник верховного комісара ООН у справах біженців, заявила журналістам у Женеві, що верховний комісар ООН «радить іншим державам не повертати осіб, які шукають притулку в Україні в цей час».

За словами Флемінґ, Україна досягла прогресу в низці питань, однак все ще необхідно поліпшити ситуацію «у забезпеченні ефективного захисту осіб, які шукають притулку, від висилки до країни, з якої вони втекли».

Існує також необхідність створення умов для прозорого і справедливого розгляду клопотань про надання притулку, зазначила Флемінґ.

У доповіді містяться конкретні рекомендації, як зміцнити відносно нову систему надання притулку в Україні, і запевнення, що ООН готова, як і раніше, співпрацювати з українським урядом для їхньої реалізації.

Агентство вже підготувало проект змін до документації, медичного обслуговування та зайнятості осіб, які шукають притулку. Цей проект поправок має на меті допомогти Україні привести її закони у відповідність до європейських стандартів.

Україна в доповіді агенції ООН з питань біженців є лише однією з країн у серії дослідження ситуації з наданням притулку в Європі, поряд з іншими країнами, зокрема, Угорщиною і Сербією.
XS
SM
MD
LG