Доступність посилання

ТОП новини

Урядовці Ірану поскаржилися на вплив санкцій


В Ірані, як повідомили в понеділок засоби інформації, двоє урядовців виступили цими днями з заявами про те, який вплив на економіку країни вчинили міжнародні санкції.

Зокрема, за цими повідомленнями, заступник голови Комітету з транспорту і розподілу пального Ірану Амір Джафарпур заявив у понеділок, що Тегеран був змушений замовити в Китаю 315 вагонів метро, щоб таким чином отримати відшкодування за продану Пекінові нафту. За словами посадовця, Китай не може переказати Іранові кілька мільярдів доларів, на які отримав із Ірану нафти, через міжнародні санкції.

А голова комісії з імпорту Торгової палати Ірану Маджид Реза Харірі, за повідомленнями, заявляв у неділю, що країна практично припинила закупівлі за імпортом через брак твердої валюти. За його словами, валюта на закупівлі імпорту не надходить уже 25 днів через суперечку між Центральним банком Ірану і Міністерством торгівлі. Посадовець попередив, що, якщо це становище триватиме, Іранові загрожують нестачі деяких основних продуктів харчування чи ліків, які країна закуповує за кордоном.

Експортери приймають від Ірану тільки тверду валюту через те, що курс національної грошової одиниці, іранського ріала, останнім часом різко падає через міжнародні санкції.

Митна адміністрація Ірану в неділю повідомила, що за останні чотири місяці обсяг імпорту до країни зменшився приблизно на 26 відсотків.

На Іран накладена низка міжнародних санкцій ООН, а також додаткових санкцій окремих країн чи міждержавних об’єднань, через відмову Тегерана надати чіткі докази мирного, як стверджують в Ірані, характеру його суперечливої ядерної програми або припинити цю програму. Тегеран заперечує підозри світової спільноти, що може прагнути таємно здобути ядерну зброю, але доказів цього не надає.
XS
SM
MD
LG