Доступність посилання

ТОП новини

Хрестом святого Андрія підкреслили другорядність українців – релігієзнавець


Президент Росії Володимир Путін поряд з хрестом святого Андрія, Київ, 27 липня 2013 року
Президент Росії Володимир Путін поряд з хрестом святого Андрія, Київ, 27 липня 2013 року
Стиль святкування 1025-ї річниці Хрещення Русі має «не дуже християнські риси», вважає релігієзнавець, доктор історичних наук Андрій Сороковський.

«Тут не йдеться про милосердя чи турботу про людей, а радше про демонстрацію могутності та про владу. Це – дуже світські цінності", – сказав Сороковський в інтерв'ю «Голосу Америки».

Релігієзнавець також висловив думку, що строки перебування хреста святого Андрія в Україні свідчать про те, що Україні відведено нижче за Росію місце у «політичній ієрархії».

«В Росії хрест святого Андрія був десь два тижні, в Україні і в Києві – лише три дні, в Білорусі – якісь чотири дні. Це свідчить про певну ієрархію, не історичну, не церковну, а політичну. На першому місті великоросійський народ, а українці і білоруси – це вже такі другорядні, менші брати», – підкреслив дослідник.

В Україні завершуються багатоденні урочисті заходи, присвячені святкуванню 1025-ї річниці Хрещення Русі. Подія зібрала у Києві 4-х президентів, патріарха і 9 предстоятелів церков, але більше вона мабуть запам'ятається киянам надзвичайними заходами безпеки, перекритими вулицями та довжелезними чергами до святинь. А також тим, що представники українських церков різних конфесій відзначали цю річницю окремо, щоб, за їх словами, не створювати протистояння у суспільстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG