Доступність посилання

ТОП новини

«Тимошенко виїде до Німеччини у вересні» (огляд преси)


Київ – Вирішення питання про Юлію Тимошенко підходить до завершального етапу, стверджує газета «Сегодня». За інформацією видання, вчорашня зустріч Віктора Януковича з Патом Коксом і Александром Квасневським на державній дачі у Мухалатці тривала годину. Спільна пропозиція – план вивезення Тимошенко на лікування до Німеччини за умови її неучасті в політичному житті України. Експерт видання вважає, що для Тимошенко зараз важливо насамперед вирватися, куди завгодно. Тому зараз питання лише в тому, коли, куди і на яких умовах вона поїде: адже може бути не тільки Німеччина, а й Канада. Але, найімовірніше, на думку експерта, що це таки буде Німеччина, і вже у вересні. Стаття так і називається «Тимошенко виїде до Німеччини у вересні».

Україна схожа на певний гібрид, де багато чого перейнято з Росії, щось – із Заходу. Але, як зауважує газета «Сегодня», запозичені аж ніяк не ті фактори, завдяки яким розцвіла Європа і домоглася успіху Російська Федерація. Так, українська управлінська система не дуже відрізняється від російської. Тут є практично все: засилля чиновників і нестримна корупція, казнокрадство і кумівство, зневажливе ставлення до громадян. Бракує лише головного – таких же величезних запасів нафти і газу, як у Росії. А без напливу нафтодоларів ця громіздка модель не в змозі працювати. Українська політика ж ближче до західних зразків. Час від часу тут проходили цілком демократичні вибори і цивілізована зміна влади. Чому це Україні не допомогло? Тому що Європу призвела до розквіту не демократія сучасного типу: коли Захід виходив у лідери, про загальне виборче право ніхто не заїкався. Успіх був досягнутий завдяки твердим правам власності та незалежному судочинству. А в Україні нічого подібного немає, наголошує видання.

Сварити владу – це досить безглузде заняття, стверджує в газеті «День» економіст Олександр Пасхавер. Він визначив такий образ: влада – це підліток, який постійно шукає й розширює межі своєї безвідповідальності. А суспільство, подібно до дорослого, ці межі встановлює й контролює всередині. Якщо «підліток» заграється, то він не винен, йому дозволяють так робити, його погано виховали «дорослі». Відтак слід відходити від економіки й займатися суспільством. Про це Пасхавер наголошує в матеріалі «Ми є причиною наших бід».

У серпні різких цінових скачків не відбудеться, прогнозує газета «Голос України». Щедра пропозиція продовольчих товарів і стабільний курс гривні цілковито задовольняють внутрішній попит, унеможливлюючи сплески споживчих цін. На додачу на загальний інфляційний рівень серпня вплине низька порівняльна база минулого року, помірна купівельна спроможність основної маси українців, очікування великого врожаю тощо. Тож, на думку автора статті, на товарних ринках у серпні спостерігатиметься інфляційний штиль, за винятком хіба що цукрового.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG