Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя зі столиці автопрому перетворюється на столицю ретро-авто


Запоріжжя – Колись столиця української автомобільної промисловості, Запоріжжя нині у цій царині втратило пальму першості: автомобільні виробництва нині є вже у низці українських міст. Однак, щоб закріпити за собою принаймні історичний статус, запорожці створюють тематичні музеї: зокрема, найбільший в Україні і єдиний офіційно зареєстрований автомобільний музей.

Урядові «Чайки» і бронетранспортери, велосипеди і протитанкові гармати – все це і багато інших артефактів українського та закордонного автопрому можна побачити у запорізькому автомузеї «Фаетон». Перед очима відвідувачів – вся історія автомобільної думки.
Музей ретро-авто «Фаетон»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Всі авто відреставровані найкращими майстрами України. Експонати належать автолюбителям: свого часу, коли кількість раритетних авто у місцевих колекціонерів стала критичною, вирішили створити автомузей. Про це Радіо Свобода розповів власник музею «Фаетон» Дмитро Позняк.

«Захотілося, щоб люди це бачили, пам’ятали. Щоб молоде покоління знало, як здобулась перемога у війні, на чому вона досягнута, які етапи розвитку технічної думки були у Радянському Союзі», – каже Дмитро Позняк.

Гордість «Фаетону» не прижилась на «АвтоЗАЗі»

Гордістю «Фаетону» є прототип спортивного горбатого «запорожця». Його створювали 3 роки, але проект на «АвтоЗАЗі» так і не прижився.

Окрім автомузею «Фаетон», амбітний проект розвивається і на авіабудівному підприємстві «Мотор-Січ». Поблизу заводу збудували музей, де представлена переважно військова автотехніка: тягачі 25-тонних гармат, «Катюші», автосистеми «Град».


Музей, за задумом, із часом має перетворитися на великий комплекс історії технічної думки: директор Олександр Колодязний каже, що, окрім автомобілів і мотоциклів, у музеї незабаром можуть з’явитися і літаки.

«У нас буде збудований окремий павільйон, де буде експонуватись окремо виставка мотоциклів та ретро-авто. Також ми збираємось закупити та поставити у музеї літак МіГ-15, на якому стояв двигун, який робили на нашому заводі», – розповів Олександр Колодязний Радіо Свобода.

Поки що туристи музеї оминають: люди просто не знають про їхнє існування. Так, на сайті міської ради Запоріжжя про ці місця нема жодної інформації, не внесли автомузеї до своїх маршрутів і місцеві туроператори. На рік тут буває до кількох тисяч відвідувачів. Для порівняння: до «Музею історії запорозького козацтва» на Хортиці щороку їде більш ніж півмільйона туристів.

Кореспондент Радіо Свобода зустрів у «Фаетоні» туристів із Тверської області Росії, які потрапили сюди завдяки інформації від запорізьких родичів.

«Дуже цікаво, особливо ті дві зали, де військова техніка. Навіть дитинство пригадала: велосипеди, возики. Одна справа – по телевізору, інша – отак. Нам дуже сподобалось. Ми зараз ще коло зробимо», – каже туристка з російського міста Удомля Наталя Єльцова.

Фонди запорізьких автомузеїв постійно оновлюються. Вже зараз на реставрації у різних майстернях перебуває близько десятка автомобілів.

Крім того, ці авто постійно беруть участь у парадах до Дня перемоги у Запоріжжі, Харкові та Києві. Щоразу, коли знімають фільми про часи Другої світової війни, ці ЗІСи та ЗІМи працюють на знімальних майданчиках. Так що музейними експонатами ці авто можна назвати лише умовно. Їхнє життя на дорозі триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG