Доступність посилання

ТОП новини

Красу Холодного Яру відновлюють волонтери


Волонтери у заповідному урочищі «Холодний Яр»
Волонтери у заповідному урочищі «Холодний Яр»
Черкаси – У Черкаській області вже кілька днів діє волонтерський трудовий загін «Дикий шлях». У заповідному урочищі «Холодний Яр» небайдужа молодь збирає побутове сміття, відновлює історичні пам’ятки та маркує нову екологічну стежку. Цього року учасників близько сорока. І хоч їхня робота безкоштовна, організатори віддячують активній молоді цікавим дозвіллям.

Посеред невеликої лісової галявини у Холодному Яру стоять десять великих мішків зі сміттям. Їх дуже швидко назбирали учасники волонтерського трудового загону «Дикий шлях». Замість купи пляшок та всілякого непотребу відтепер там – чиста місцина. Над уже спорудженими відпочивальниками дерев’яним столом та лавами волонтери помаранчевою фарбою домальовують напис на табличці «Приберіть за собою сміття».

«Це сміття лише з цієї галявини. Якщо ще по інших походити, там буде навіть набагато більше. Відпочивальники, які їздять до лісу, не завжди дуже культурні люди. На жаль, усі ці купи сміття спричинені саме людським фактором. Тим, що люди не викидають, не забирають із собою сміття, а навпаки, залишають його тут у лісі. І тому ми, волонтери, вирішили допомогти лісові жити без цього бруду і позбирали його у пакети», – розповідає волонтерка Дарина Коваленко.
У Холодному Яру діє волонтерський трудовий загін «Дикий шлях»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Однак прибирання побутового сміття – це лише одне із завдань волонтерського трудового загону «Дикий шлях». Щоб туристи не блукали і одразу зорієнтувалися на місцевості, волонтери промаркували нову екологічну стежку довжиною близько шести кілометрів. Це ще один маршрут, яким зможуть прогулюватися охочі краще роздивитися мальовничу природу урочища «Холодний Яр». Волонтер Сергій Слинько якраз малює на дереві розпізнавальний знак – велику літеру «Е» та стрілочки в обидва напрямки:

«Малюємо ми буквочки «Е», що означає екологічний маршрут, і вказуємо напрямки руху маршруту. Чому вказуємо в обидві сторони, бо маршрут може рухатися як в один, так і в інший бік. Ось таких літер ми, мабуть, десь тисячу намалювали. Цей маршрут веде до Січового Яру і, крім того, вміщує багато історичних пам’яток», – каже хлопець.

Окрім цікавої роботи, ще й корисний відпочинок

Між тим, за два дні волонтери встигли ще й відреставрувати кілька історичних пам’яток. Оновлюючи вказівники та стенди, зізнаються учасники, вони дізналися чимало нового про партизанський рух на території Холодного Яру.

У цьому волонтерському трудовому загоні не лише активно працюють, а й корисно відпочивають. Щовечора організатори влаштовують для волонтерів розважальні заходи – чи то майстер-класи та екскурсії, чи то театралізовані автентичні свята та вогняні шоу. Такий підхід, каже представниця філії «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Ольга Галушко, у трудовому загоні застосовують, щоб віддячити волонтерам за їхній ентузіазм.

«Чому в такому форматі, що не тільки ми прибираємо, а ще й щось вивчаємо? Для того, щоб молоді було цікаво. Щоб не просто прийти поприбирати ліс і все – поїхати. Для того, щоб згадка була позитивна. Щоб люди хотіли повернутися і брати в цьому участь далі й далі. Для цього для них і вигадуємо такі заходи і розважаємо їх, а вони нас, бо у спілкуванні багато чого дають нам нового. Тому це обов’язково. Потрібно не лише вміти працювати, а й працювати красиво, з користю і насолодою для себе», – каже вона.

На Черкащині волонтерський трудовий загін діє вже вп’яте, зокрема, вдруге в урочищі «Холодний Яр».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG