Доступність посилання

ТОП новини

Як львівські школярі дізнаються про ОУН, УПА і Голодомор


Львів – Львівські школярі дізнаються на уроках історії про ОУН, УПА, Голодомор, про українських політичних і громадських діячів, імена яких не згадують в обов’язкових підручниках Міносвіти. А ще у багатьох школах викладається християнська етика і краєзнавство.

Оскільки Міністерство освіти, очолюване Дмитром Табачником, у 2010 році відкоригувало викладення історії України у шкільних підручниках, оминувши чимало тем, зокрема про діяльність ОУН і УПА, викресливши імена багатьох українських діячів, торік Львівські міська та обласна ради підтримали два альтернативні проекти – навчальні посібники з історії для 5, 10 і 11 класів, що стало протестом на дії міністра освіта.

Посібник з «Історії України. Матеріали для учнів 10-11 класів», що містить понад 250 сторінок, написаний групою львівських освітян. У ньому висвітлено теми ХХ століття, а це війна 1918-1919 років, Голодомор 1932-1933 років, події Другої світової війни, діяльність ОУН і УПА. Йдеться і про історію Української греко-католицький церкви, про так званий псевдособор 1946 року на Святоюрській горі, після якого греко-католики залишилися без права на свою церкву і віру. В альтернативному посібнику розповідається також про події кінця 80-х, проголошення незалежності держави.

Торік у Львові вийшов друком ще один посібник «Вступ до історії України для п’ятого класу». Авторство належить молодому вчителеві історії Андрію Закалюку. Освітянин викладає своїм учням і за підручником Міносвіти, і за власним посібником. Оскільки вважає, що школярі, а особливо молодшого віку, які тільки-но розпочинають вивчати історію своєї держави, мають отримувати об’єктивну інформацію, а не напівправду. Його праця написана доступно для п’ятикласників, проілюстрована численними фотографіями.

В альтернативному посібнику є матеріали про бій під Крутами, УПА, Голодомор оцінено як геноцид, що відібрав життя від 3 до 10 мільйонів людей, розповідається і про дисидентський рух, визначних українських діячів. В інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Закалюк наголосив, що намагався окреслити історію України від найдавніших часів і до сьогодення.

Основну увагу зосередили на моментах, які упущені у підручнику. Неприпустимо, коли дитині подається матеріал неправдивий
Андрій Закалюк
«Основну увагу зосередили на тих моментах, які упущені у міністерському підручнику. Це неприпустимо, коли дитині подається матеріал неправдивий, неперевірений, неповний, коли проігноровані ті періоди історії України, які важливі для українського суспільства», – наголошує педагог.

Ніхто із батьків не скаржився

Альтернативні посібники не є обов’язковими у шкільній програмі, але переважна більшість вчителів їх використовують, щоб подати учням докладніший матеріал, зауважила начальник управління освіти Львівської міськради Галина Слічна.

Вчитель має давати максимально більше матеріалу учням
Галина Слічна
«Вчитель має давати максимально більше матеріалу учням. Ми маємо посібники з історії України, це додаткова література для вчителя, за кошти міського бюджет і бюджету розвитку. Але це додаткова література, якою залюбки вчитель користується. Також ми маємо виведений час для вивчення історії рідного краю, бо кожна територія має свою специфіку і дитина повинна це досконало знати», – каже освітянин.

Ніхто із батьків не скаржився в міське управління освіти, що дітям викладають додатковий матеріал на уроках, зокрема розповідають про Голодомор, ОУН, УПА, провідника ОУН Степана Бандеру, головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

За останні роки надійшла лише одна заява від батьків, які просили звільнити їхню дитину від викладання християнської етики, бо, мовляв, це суперечить мусульманській вірі.

«Втім вони змінили свою думку і вже невдовзі дитина була присутня на заняттях, бо ми говоримо про виховні загальні речі, духовного спрямування. Про такі цінні засади, про які дітям потрібно говорити. Вони не вчать дітей молитвам, що могло б образити людей різних віросповідань», – зауважила Галина Слічна.

Саме від позиції вчителя і дирекції школи залежить, які додаткові матеріали використовують під час викладання предмету, зазначають львівські педагоги.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG