Доступність посилання

ТОП новини

Найвищий суд Італії затвердив перший вирок Берлусконі


Сільвіо Берлусконі на мітингу своєї партії проти, як він каже, «політизованих судів», 11 травня 2013 року
Сільвіо Берлусконі на мітингу своєї партії проти, як він каже, «політизованих судів», 11 травня 2013 року
Найвищий судовий орган Італії, Касаційний суд, підтвердив у четвер вирок позбавлення волі медіамагнатові й колишньому прем’єр-міністрові Сільвіо Берлусконі, винесений йому за звинуваченнями в податкових шахрайствах у його медіа-імперії «Медіасет». Це рішення остаточне і не може бути оскаржене, і це перший остаточно затверджений вирок Берлусконі. За ним він засуджений до чотирьох років позбавлення волі, але три з них відразу знімаються за законодавством про амністію.

Водночас Касаційний суд скасував і повернув на перегляд до суду нижчої інстанції іншу частину винесеного Берлусконі вироку, заборону обіймати політичні посади протягом п’яти років. Таким чином, він наразі далі лишається головою своєї партії «Народ свободи» і сенатором у парламенті.

Адвокати Берлусконі назвали вирок несправедливим і не виключили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

За словами коментаторів, мало ймовірно, що Берлусконі через вік у 76 років і через те, що для нього це перший вирок у житті за два десятиліття численних судових справ проти нього, піде до в’язниці – річне ув’язнення йому, найімовірніше, замінять на домашній арешт чи суспільно корисну працю.

Існують припущення, що вирок Берлусконі, правоцентристська партія якого «Народ свободи» входить до широкої урядової коаліції зі своїми суперниками-лівоцентристами, може зруйнувати цю коаліцію. Дехто з чільних союзників Берлусконі вже заявив, що вирок не вплине на роботу уряду. Прем’єр-міністр Енріко Летта, лівоцентристська Демократична партія якого є провідною в коаліції, закликав політиків до спокою.

Сільвіо Берлусконі, один із найзаможніших людей Італії, який за останні 20 років тричі був прем’єр-міністром країни, пережив уже близько 30 судових справ проти нього, переважно за звинуваченнями у фінансових шахрайствах і корупції. Всі вони досі закінчувалися або позасудовими врегулюваннями, або скасуваннями вироків у вищих інстанціях, або закриттям, коли після зволікань у них збігав термін давності. Сам Берлусконі завжди відкидав усі звинувачення проти нього й називав їх політично мотивованими.

Нині він оскаржує ще кілька винесених йому вироків, зокрема, в сім років позбавлення волі з довічною забороною на політичні посади за інтимні зв’язки з неповнолітньою повією і зловживання службовим становищем прем’єра чи в рік позбавлення волі за оприлюднення у своїх газетах даних поліційного прослуховування, що мало зашкодити його політичному суперникові. Крім того, кілька звинувачень проти Берлусконі ще розслідуються.
XS
SM
MD
LG