Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія балансує між ЄС і Росією, але баланс втрачається


Вірменія стоїть на порозі рішення про те, чи їй розвивати глибші стосунки з Європейським Союзом, чи намагатися утриматися на російській орбіті. На саміті Східного партнерства ЄС у Вільнюсі Вірменія – після переговорів, які завершилися цього тижня, – розраховує парафувати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. В напрямку Європи країну штовхають і деякі кроки, які Москва зробила щодо Єревана протягом останнього часу.

Протягом майже тижня кілька десятків молодих активістів провели безперервний сидячий страйк біля офісу мера Єревана, протестуючи проти збільшення державних тарифів на транспорт. Вони вимагають відставки чиновників, які ухвалили рішення про підвищення ціни на проїзд.

Сидячий страйк відбувається в результаті більших акцій протесту проти зростання цін, які, за словами уряду, стали необхідним після того, як Росія різко збільшила тарифи на природний газ.

В інтерв’ю вірменській службі Радіо Свобода заступник голови правлячої Республіканської партії Вірменії Размік Зограбян заявив, що нині вирішується подальший вектор розвитку Вірменії. А тому, на його думку, протестувальників хтось використовує.

«Вірменія не є наддержавою, і наддержави можуть легко розпалити тут внутрішню боротьбу. Йдеться не тільки про Росію. З приводу того, чи Вірменія піде на європейську інтеграцію, чи з Росією до Митного союзу, ведеться суперництво цивілізацій. Таким чином, боротьба гігантів відгукується нам тут», – каже він.

Москва чи Брюссель – вибір Єревана

Протягом довгого часу вірмени розглядали Росію як головного захисника своєї країни, але низка дій Москви в останні тижні викликала безпрецедентну хвилю громадського гніву. Одночасно Єреван постав перед важливим геополітичним вибором.

Вірменія була ключовим стратегічним союзником Росії на Південному Кавказі після розпаду Радянського Союзу. Єреван багато в чому залежить від Москви економічно і з точки зору безпеки. Тепер, однак, уряд швидко рухається в бік інтеграції з Європейським Союзом, і Єреван цілком може бути на шляху до парафування угоди про асоціацію та поглиблену та всеосяжну вільну торгівлю.

Хоча уряд продовжує наполягати, що стосунки з Москвою залишаються міцними як ніколи, йому стає дедалі складніше пояснювати збільшення Москвою цін на газ, продаж Москвою зброї до сусіднього ворожого Азербайджану на суму близько 1 мільярда доларів та те, як в Росії провадять судову справу проти громадянина Вірменії.

До суду – у халаті і капцях

Грача Арутюняна звинувачують у тому, що він, керуючи вантажівкою, у передмісті Москви, в’їхав в автобус і вбив таким чином 18 людей, понад 30 були поранені. Обурення вірмен викликало те, що водія привели до залу суду в халаті та домашніх капцях, що, на думку багатьох вірмен, мало лише одну мету – принизити звинуваченого через його етнічне походження.

Правозахисник Авітек Ішханян, який брав участь у протестах поблизу російського посольства , сказав, що вірмен у Росії принижують ще більше, ніж чеченців, з якими росіяни воювали.

«Ми все ще пам’ятаємо античеченську істерію під час чеченської війни в Росії. Але навіть колишній чеченський польовий командир Салман Радуєв та інші, які вважалися найбільшими ворогами Росії, не стикалися з таким огидним ставленням. Доставити Арутюняна до суду в жіночому халаті було явно політичним рішенням. Я не думаю, що це було рішення місцевої поліції», – говорить обурений демонстрант.

У відповідь на протести Росія видала заяву, в якій мовиться, що неназвані особи нагнітають антиросійські настрої у зв’язку з цією справою. Після цього російські та вірменські офіційні особи намагалися заспокоїти пристрасті, заявивши, що до Арутюняна в тюрмі добре ставляться і розслідування справи просувається.

Але не всіх їхні слова переконали. Вірменська журналістка Емма Ґабрієлян говорить, що «складається враження, що росіяни власноручно знищують нашу віру в стереотип про те, що Росія є гарантом безпеки Вірменії».

Чи може Росія обійтися без принижень «молодших братів»?

Джеймс Ніксі, який очолює програму Росії та Євразії в Королівському інституті в Лондоні, каже, що в той час як Росія має глибокі важелі впливу у Вірменії, Москва не завжди використовує їх ефективно.

«Відомо, що Росія не завжди добре розігрує карти, які вона тримає. З більш освіченим ставленням вона могла б добитися набагато більшого від колишніх радянських республік, бути так набагато більш привабливою, ніж вона є. Але вона полюбляє потоптати їх. Вона не виявляє до них такої поваги, якої Росія сама вимагає у ставленні до себе з боку західних країн, наприклад», – зазначає експерт.

Джеймс Ніксі вважає, що Єреван поки не ухвалив остаточного рішення про вибір між глибокими відносинами з ЄС чи входженням до складу російського Митного союзу. Він зазначає, що угоди з ЄС передбачають зобов’язання щодо політичних і економічних реформ, чого уряд, можливо, ще не захоче зробити. Митний союз, навпаки, приходить без будь-яких умов і, досить імовірно, дасть значні короткострокові економічні вигоди.

У той же час, громадська підтримка інтеграції в ЄС у Вірменії, здається, зростає. А не останню роль, на його думку, відіграють публічні приниження вірменів з боку Росії.

Матеріал підготували Марія Щур та Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG