Доступність посилання

ТОП новини

«Шахтар» – «Динамо»: перемога чемпіона


Під час матчу «Шахтар» (Донецьк) - «Динамо» (Київ). «Шахтар» виграв з рахунком 3:1. Донецьк, 4 серпня 2013 року
Під час матчу «Шахтар» (Донецьк) - «Динамо» (Київ). «Шахтар» виграв з рахунком 3:1. Донецьк, 4 серпня 2013 року
Четвертий тур футбольного чемпіонату України виокремив головного претендента на звання переможця змагання – одноосібним лідером першості став донецький «Шахтар». У головному українському протистоянні гірники знову виявилися сильнішими за київське «Динамо», якому забракло часу для створення колективу однодумців із участю індивідуально сильних новачків.

Початок українського «ель-класико» на «Донбас-Арені» виявився приголомшливим для динамівців. Уже на першій хвилині одеський рефері Віктор Швецов угледів порушення правил з боку динамівського неофіта Бенуа Тремуліна, який, на думку арбітра, зловживав руками у протиборстві з Дугласом Костою. Небезпечний штрафний взявся виконувати капітан донеччан Даріо Срна, і на другій хвилині після чудового удару хорвата рахунок був відкритий.

Минуло всього кілька миттєвостей, і одразу двоє гірників зустріли Юнеса Беланда у власному штрафному майданчику. Після контакту з ними київський марокканець упав, але свисток судді мовчав.

Вже ці два моменти дали зрозуміти, яким буде арбітраж. Кваліфікації 44-річного Віктора Швецова вистачає, щоб не наражатися на критику в епізодах зі взяттям воріт, але його «дрібніші» рішення викликають запитання навіть в експертів, які «продинамівськими» не є.

У минулому залишився час, коли суддівський корпус звинувачували у симпатіях до «Динамо». На певному етапі розв’язанням проблеми стало запрошення іноземних суддів. Зараз маятник хитнувся в інший бік, і вже прихильники киян кажуть про упереджене суддівство. Можливо, тепер динамівська сторона згадає про колишню практику?

Реакція наставників команд на дії рефері була прогнозованою. Олег Блохін сказав про низьку кваліфікацію рефері.

«Суддівство для мене незрозуміле. Кажуть, що коли Григорій Суркіс був президентом Федерації футболу України, то було погане суддівство. А зараз тоді яке? Григорій Михайлович уже не президент, але такого суддівства я не бачив. Воно не відповідає тій боротьбі, яка була сьогодні», – так оцінив арбітраж наставник «Динамо» Олег Блохін.

«Хотілося б відзначити чудове суддівство. Арбітр зупиняв гру, коли її потрібно було зупиняти. Він тримав нитки гри у своїх руках. На дав можливості, щоб на полі запанували пристрасті», – відзначив керманич «Шахтаря» Мірча Луческу.

Хай там як, а на перший гол донеччан у динамівців знайшовся свій аргумент. Уже на дев’ятій хвилині триходівка Мбокані – Гусєв – Беланда завершилася влучним пострілом марокканця – 1:1.

Наступні більш як півгодини гри минули без забитих м’ячів, але показово. Якщо в кількох попередніх сезонах у «барселонському» стилі, що ґрунтується на тривалому контролі м‘яча з пошуком слабких місць у захисті суперника діяв лише «Шахтар», то цього разу «Динамо» також вдавалося нав’язувати цей сценарій.

А по перерві визначальною стала заміна, до якої вдався Мірча Луческу. Замість молодого Гречишкіна на поле вийшов досвідчений Едуардо, і саме бразилець із хорватським футбольним паспортом забив на 52-й хвилині переможний гол. Комбінація, вочевидь, добре підготовлена на тренуваннях, розпочалася з діагонального пасу Даріо Срни, який із центрального кола знайшов на лінії штрафного майданчика Тайсона. Він скинув м‘яч на Едуардо, якому залишалося лише влучити в порожній кут воріт. Все було настільки швидко і точно, що захист і голкіпер «Динамо» були тільки статистами – 2:1.

Всі наступні події на полі були прогнозованими: Блохін у намаганні здобути хоча б нічию, випустив другого форварда Брауна Ідейє, Луческу сподівався на контратаки. На 85-й хвилині інтригу вичерпав Алекс Тейшейра – 3:1 на користь чемпіона.

«Динамо» лише п’яте

Після перемоги над «Динамо» «Шахтар» набрав 12 очок і одноосібно очолив турнірну таблицю чемпіонату. Останнім серед конкурентів донеччан втратив очки харківський «Металіст», який у Луганську не зміг переграти «Зорю» – 2:2. У підопічних Мирона Маркевича стало 10 очок.

На третій позиції – дніпропетровський «Дніпро», він після перемоги над «Волинню» (3:1) має дев’ять балів. Незвично високе четверте місце утримує луганська «Зоря», яка має вісім очок. Водночас не можна назвати незаслуженою цю позицію для команди, що обіграла «Дніпро» і була близькою до цього в матчі з «Металістом».

«Динамо» відстає від «Шахтаря» вже на п’ять очок, решта команд зараз вирішують скромніші завдання.

«Металіст» ризикує Лігою чемпіонів

У центрі уваги минулого тижня перебували також матчі українських клубів у єврокубках. «Металіст» вдало стартував у третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів, перемігши грецький ПАОК на виїзді з рахунком 2:0. Непогано розпочав участь у цьому колі відбору до Ліги Європи одеський «Чорноморець» – 3:1 у домашньому матчі з сербською «Црвеною Звездою». Засмутив лише донецький «Металург», який в Албанії поступився дебютанту єврокубків «Кукесу» з рахунком 0:2.

Але ці результати блякнуть перед реальною загрозою дискваліфікації «Металіста». Наприкінці минулого тижня Спортивний арбітражний суд у швейцарській Лозанні визнав договірним давній поєдинок українського чемпіонату між харків’янами і львівськими «Карпатами». Рішення суду стосується ініціаторів і учасників спортивного злочину та передбачає значні штрафи і тривалі дискваліфікації. Клуби також заплатять за порушення спортивних принципів чималі суми.

Та покарання суду може здатися легким порівняно з рішенням УЄФА. Союз європейських футбольних аосціацій має право виключити «Металіст» зі списку учасників Ліги чемпіонів і єврокубків загалом не тільки на цей, а й на кілька наступних сезонів. Може статися так, що успішний поєдинок із ПАОКом ще на багато років стане першим і останнім для харківського клубу в найпрестижнішому клубному турнірі Європи. На рішення УЄФА чекають цього тижня.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG