Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього командувача армії Туреччини засудили довічно через «змову»


Ількер Башбуг, архівне фото 2009 року, коли він іще командував Збройними силами Туреччини
Ількер Башбуг, архівне фото 2009 року, коли він іще командував Збройними силами Туреччини
У Туреччині колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил країни, відставного генерала Ількера Башбуга засудили сьогодні до довічного позбавлення волі за звинуваченнями у змові з метою скинути уряд.

70-річний Башбуг, який командував турецьким військом у 2008–2010 роках, відкидає всі звинувачення.

Сьогодні суд, що відбувається у в’язниці особливого режиму в містечку Сіліврі неподалік Стамбула, почав виносити перші вироки у справі 275 осіб, звинувачених у плануванні скинення уряду. На цей час суд також оголосив про виправдання принаймні 21 обвинуваченого і вироки від 12 до 35 років позбавлення волі для декількох інших. Вирок кожному зі звинувачених оголошують окремо.

Водночас під місцем проведення судового засідання відбуваються демонстрації сотень прихильників і родичів підсудних і їхні сутички із загонами спецпризначення поліції, яка розганяє демонстрантів із допомогою подразливого газу, гумових куль і водометів.

У Туреччині родичі підсудних за «змову» протестують проти вироків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
Серед підсудних – інші колишні й чинні військові, юристи, вчені і журналісти. Серед звинувачень, які їм висувають, – членство в «терористичній організації» з назвою «Ерґенекон», про існування якої стверджують прокурори, а також підпали, незаконне володіння зброєю чи підбурювання до збройного повстання проти уряду прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана і його Партії справедливості і розвитку.

Майже рік тому цей же суд у Сіліврі засудив іще 330 чинних і колишніх військових до позбавлення волі на терміни до 20 років чи й у трьох випадках довічно за подібними звинуваченнями, які стверджували про іншу протиурядову змову десятиліття тому.

Військові в Туреччині традиційно вважають себе захисниками світського курсу країни і в 1960–80-х роках тричі влаштовували військові перевороти, коли, на їхню думку, до влади наближалися ісламісти. Але після приходу до влади Ердогана й його партії, яка веде свою історію теж із ісламістських кіл, 2002 року вплив військових у Туреччині значно зменшився, зокрема й через масові арешти в цих двох та інших менших подібних справах.
XS
SM
MD
LG