Доступність посилання

ТОП новини

Львівські підприємці намагаються вибити гроші від донецьких


Міжнародний аеропорт «Львів»
Міжнародний аеропорт «Львів»
Євро-2012 відгомоніло, але скандал довкола чемпіонату з футболу не вщухає. Львівські та івано-франківські підприємці, які працювали на будівництві львівського аеропорту, готові вдатись до радикальних кроків, якщо з ними за виконані роботи не розрахується генпідрядник – ТзОВ «Донецька будівельна компанія». Сума боргу становить близько п’яти мільйонів гривень. Натомість у Донецьку кажуть, що їм, у свою чергу, держава заборгувала 120 мільйонів гривень за львівський аеропорт.

Вже у минулому помпезне відкриття львівського летовища, стрічку перерізали Віктор Янукович і Мішель Платіні. Великий аеропорт, потенціал якого використовується лише на 8%, обійшовся українським платникам податків у понад чотири з половиною мільярди гривень.

Генпідрядником без жодного тендеру, який замовляв послуги для будівництва львівського летовища, було ТзОВ «Донецька будівельна компанія», що входить у фінансово-промислову групу «Альтком» – це підтвердили Радіо Свобода у самій компанії. Саме «Шляхове будівництво «Альтком» реконструював злітно-посадкову смугу аеропорту «Львів».

Місцеві підприємці постачали будматеріали

Донецький генпідрядник запросив до роботи місцеві підприємства, які постачали будівельні матеріали і надавали автопослуги з перевезення вантажів. Керівники восьми львівських та івано-франківських підприємств, які працювали в аеропорту, заявляють, що донецька будкомпанія заборгувала їм за виконані роботи близько п’яти мільйонів гривень, і через це їхні фірми не мають вільних коштів в обігу, не можуть розраховуватися за кредити, які спеціально взяли у банках.

Для прикладу, підприємство Романа Демчини із Жовкви, що на Львівщині, перевозило сипучі будівельні матеріали. Донецька компанія заборгувала за роботи близько 700 тисяч гривень.

Були розмови, якщо ми підемо на прес-конференцію, то нам не дадуть вже роботи
Роман Демчин
«У нас було задіяно 25 великотонажних автомобілів. Коли будували, були затримки, але ми розуміли, що бюджет не є безрозмірний і нам потрохи виплачували, роботу треба було закінчити. Нам кажуть зараз, що може розрахуються. Були розмови, якщо ми підемо на прес-конференцію, то нам не дадуть вже роботи», – каже львівський підприємець.

Приватному підприємству «Прикарпатбудтранс» з Івано-Франківщини донецький генпідрядник винен півтора мільйони гривень за аналогічні роботи. Директор Іван Бондар має всі гарантійні листи від генпідрядника і лист від березня цього року від «Донецької будівельної компанії», за підписом директора Гостєва, де гарантують до 31 липня сплатити всю суму боргу, але досі грошей не сплачено.

Ми працювали з серпня 2011 до травня 2012 року, щодня по 22 години на добу. Це не що інше, як «кидалово»
Іван Бондар
«Ми працювали з серпня 2011 до травня 2012 року, щодня по 22 години на добу. Всі виконані наші роботи зафіксовані актами. Але досі ми не отримали зароблені гроші. Це дуже вдарило по підприємству, немає чим перекривати кредит. Це не що інше, як «кидалово», – зауважує Іван Бондар.

У Донецьку обіцяють розрахуватись

У «Донецькій будівельній компанії» не заперечують, що заборгували підприємствам Львівщини та Івано-Франківщини гроші за виконані роботи. Представник компанії Олександр Шелюк розповів Радіо Свобода, що держава за роботи на львівському аеропорту винна донеччанам 120 мільйонів гривень.

Ми обіцяли, як тільки держава нам поверне гроші, то їм віддамо
Олександр Шелюк
«Ми обіцяли, як тільки держава нам поверне гроші, то їм віддамо, а вони не вірять. Коли працювали, то вірили. Коли будували, то заробили вони не 5 мільйонів, а набагато більше, зараз немає роботи, тому галас. Ми просили підприємців зачекати, що нам держава заборгувала гроші. Як тільки нам держава поверне кошти, ми відразу ж розрахуємось», – наголошує Олександр Шелюк.

Підприємство «Прикарпатбудтранс» звернулось із позовом до суду проти ТзОВ «Донецька будівельна компанія». На 20 серпня Донецький господарський суд призначив розгляд справи. Інші підприємства теж готують судові позови і погрожують пікетувати львівський аеропорт, якщо їм генпідрядник не поверне зароблених грошей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG