Доступність посилання

ТОП новини

ДАІ не змогла притягти до відповідальності Вілкула за їзду без мотошолома


Олександр Вілкул на передвиборчому плакаті, 2012 рік
Олександр Вілкул на передвиборчому плакаті, 2012 рік
У Дніпропетровському обласному управлінні ДАІ розглянули заяву активістів руху «ЗОВ» («Закон один для всіх») і заявили, що не можуть покарати віце-прем’єра Олександра Вілкула за порушення правил дорожнього руху під час їзди на мотоциклі без шолома, поінформували в понеділок у громадській організації «ЗОВ», яка зафіксувала порушення з боку віце-прем’єра.

За її даними, у своїй відповіді співробітники ДАІ зазначили, що притягти Вілкула до відповідальності не можуть, бо фотографії, що були додані до заяви, зроблені не співробітником міліції за допомогою сертифікованого приладу, а побутовим фотоапаратом, і ці світлини не можна використовувати як доказ.

У коментарі Радіо Свобода керівник «ЗОВу» В’ячеслав Поїздник заявив, що це формулювання «дуже дивне», бо ж неодноразово сама ДАІ карала порушників правил дорожнього руху, коли до заяв були також прикріплені фотографії, зняті на «побутові прилади».

Як зазначив Поїздник, у відповіді ДАІ також мовиться, що добровільна оплата штрафу Вілкулом не говорить про те, що він порушив правила дорожнього руху, а свідчить, що він «проявив правову культуру і громадянську свідомість».

«Хотілось би, щоб на такі заяви ДАІ реагувала належним чином, і на заяви про порушення не тільки перших осіб, а й інших громадян. Якщо якась людина зняла дорожнє порушення і написала заяву до ДАІ про це, то хотілось би, щоб ДАІ реагувала. Ця практика, приміром, поширена в Німеччині, там це вважається виявом громадянської позиції», – сказав керівник «ЗОВу».

У липні активісти громадського руху «ЗОВ», який діє у Дніпропетровську понад два роки, подали заяву до ДАІ на віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула через порушення ним правил дорожнього руху. За даними громадських активістів, під час відкриття рок-фестивалю Best City у Дніпропетровську колона мотоциклістів на чолі з віце-прем’єром проїхала близько 20 кілометрів, і весь цей час Вілкул їхав без мотошолома на мотоциклі Harley Davidson, а інспектори ДАІ, які супроводжували колону, не реагували на це. До своєї заяви активісти долучили фото прем’єра під час руху на чолі мотоколони.

За рух на мотоциклі без шолома в Україні передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 51 до 85 гривень. Вілкул, вчинок якого набув широкого розголосу, добровільно заплатив максимальну суму у 85 гривень.
XS
SM
MD
LG