Доступність посилання

ТОП новини

Осінній курс гривні буде стабільним? (Огляд преси)


Київ – Золотовалютні резерви Національного банку за останні півтора року схудли майже на третину. Особливо падіння відчувалося після травня цього
року. У зв’язку з цим у журналістів газети «День» виникло питання про майбутнє гривні. Адже в пам’яті ще ситуація осені 2008 року, коли гривня впала більш ніж на третину. А ситуація довкола національної валюти у багатьох аналітиків постійно викликає більше занепокоєння, ніж упевненості в її стабільності, зауважує видання. Восени дилема про спуск гривні у вільне плавання особливо загостриться, бо треба буде вирішувати питання, яким чином забезпечувати фінансову стабільність. «Або домовлятися з МВФ, або шукати інші джерела фінансової допомоги, але це буде дорожче», – зауважує експерт газети. Однак, більшість експертів прогнозують, що у найближчі півроку курс гривні до долара буде стабільним.

Газета «Голос України» повідомляє, що Білорусь не заборонятиме вслід за росіянами на своєму ринку український шоколад фірми «Рошен». Про те, що імпортовані з України кондитерські вироби «Рошен» є безпечними для споживання, повідомили також представники Молдови, Казахстану і Таджикистану. На переконання багатьох, суперечка навколо продукції «Рошен» – це спроба політичного тиску Росії на Україну, наголошує газета.

Чи буде Росія їсти солодощі «Рошен»? Відповідь залежить від голови Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, відомого своєю здатністю знаходити отруту в продукції тих країн, які чимось розгнівали Кремль. Пересічних росіян ніхто не запитує – у них немає права голосу в торговельній війні. А чому б не покластися на їхню свідомість, патріотичні почуття і не дозволити їм самим покарати рублем віроломну Україну, яка вперто не хоче вступати в Митний союз? Однак, як зауважує газета «Сегодня», загнати населення в торгові окопи навряд чи вдасться. Напевне несвідомі покупці не забажають злитися в єдиному пориві і бойкотувати ворога. Співвідношення «ціна-якість» для них набагато важливіша, ніж вищі політичні інтереси. Ось і виходить, що будь-яку торгову війну доводиться вести відразу на два фронти – проти чужої країни і своїх покупців. Без прямого насильства над власним ринком ворогові неможливо нашкодити, зауважує газета.

Часто українці залишалися з оператором тільки тому, що дорожили своїм номером, тому введення послуги з його перенесення фактично означає відміну «телефонного рабства». Як інформує газета «Факти», із 20 грудня абоненти зможуть переходити від одного оператора мобільного зв'язку до іншого, не змінюючи при цьому номер телефону.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG