Доступність посилання

ТОП новини

Навального посадять після московських виборів?


На відміну від Києва у Москві виборча кампанія мера столиці Росії іде повним ходом. У ній навіть дозволили брати участь опозиційному лідеру Олексію Навальному. Хоча оглядачі переконані, що вибори мера Москви Кремль веде в ручному режимі, і вважають їх результати наперед визначеними.
Торік Олексій Навальний очолив вуличні акції протесту проти президента Росії Володимира Путіна.

Цього року Путін здійснив удар у відповідь. Навального засудили до п’яти років ув’язнення за звинуваченням у розкраданні деревини. Цей вирок позбавив популярного лідера опозиції в Росії можливості балотуватись у наступних президентських виборах у Росії. Але за запитом прокуратури на наступний день після засудження та арешту у залі суду, Навального випустили і дали можливість балотуватися на пост мера Москви.

«Вони хочуть, щоб московські вибори були легітимними, для узаконення Сергія Собяніна, щоб він мав хоча б одного реального опонента», – каже
Лілія Шевцова, аналітик Московського Центру Карнегі.

Колишній голова адміністрації президента адміністрації Путіна Сергій Собянін був призначений мером Москви три роки тому. Тепер він хоче, узаконити своє перебування на цій посаді шляхом виборів, які відбудуться 8 вересня. Москвичі віддають належне Собяніну за впорядкування міста.

«Ми повинні дати йому чотири чи п'ять років, щоб зробити все, що він планує, бо два роки не достатньо, він на першому етапі шляху зміни Москви. Так що я буду голосувати за нього», – говорить адвокат, Ваган Давідянц.

«Він був хорошим мером у його колишньому місті. І коли він переїхав до Москви, він зробив багато того, що запланував», – додає велогід Юлія Зуєва.

Інші кажуть, що політика Росії потребує свіжої крові.

«Я буду голосувати за Навального, і не тому, що він якийсь супергерой, а тому, що я думаю, що він реальна людина», – твердить активіст компанії Навального Марія.

Погляди Марії розділяє Ігор Тарасов, програміст, він роздає листівки про Навального.

«Мені подобається Навальний як кандидат тому що він більш відкритий, ніж інші. І я вважаю, що з ним уряд стане більш прозорим, більш демократичним і більш прозахідним», – каже Ігор.

Але дозволивши Навальному балотуватись влада все ж використовує старі методи боротьби з опозицією.

«Поліцейський заборонив іншим активістам тут працювати. Він хотів мене арештувати , але я сказав, що залишився тут один. Відповідно до закону, не потрібно дозволу для однієї людини», – додає Тарасов.

У Росії Володимира Путіна старі методи процвітають. Аналітики прогнозують, що зразу після виборів Навальний потрапить за ґрати. Але на цей раз, він може піти до в'язниці, підсиливши свої позиції голосами десятків тисяч виборців Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG