Доступність посилання

ТОП новини

Грузія не рекомендує українцям їздити до Абхазії і Південної Осетії


Посол Грузії в Україні про поїздки українців до Абхазії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Грузія не рекомендує українцям їздити до Абхазії і Південної Осетії, поки не врегульовано конфлікт щодо статусу цих територій. Про це сьогодні у Києві заявив посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба, наголосивши, що ця територія Грузії наразі є окупованою.

«Я вам не рекомендую, поки територія окупована, ні туристам, ні журналістам, її відвідувати. Це недружній крок стосовно суверенної країни, моєї країни», – заявив він.

За словами грузинського посла, наразі уряд Грузії пом’якшує санкції до людей, які відвідували Абхазію, а потім намагалися в’їхати до Грузії. Раніше таких туристів затримували і штрафували.

7 серпня – річниця початку російсько-грузинського військового конфлікту 2008 року. Російсько-грузинська війна 2008 року – збройний конфлікт між Грузією, з одного боку, та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії, з іншого. Війна розпочалася навколо збройного протистояння в Південній Осетії у серпні 2008 року і тривала кілька днів, протягом яких Росія окупувала частину грузинської території.

Її результатом стало, зокрема, визнання Росією самопроголошеної «незалежності» Південної Осетії та Абхазії. Водночас наразі цей статус визнали лише Росія, а також Венесуела й Нікарагуа (рішенням президентів цих країн, відомих своїми проросійськими позиціями) і ще дві малі тихоокеанські острівні держави Науру й Тувалу. Інша така держава, Вануату, з якої то заявляли про визнання Абхазії (але не Південної Осетії), то заперечували це, врешті остаточно відмовилася від такої ідеї і встановила дипвідносини з Грузією в її міжнародно визнаних кордонах, разом із сепаратистськими регіонами.
XS
SM
MD
LG