Доступність посилання

ТОП новини

Подвійне громадянство загрожує національній безпеці України (огляд преси)


Київ – Проблема подвійного громадянства – хронічна для України, констатує газета «День». Час від часу з’являються новини про носіїв такого біпатриду, особливо серед народних депутатів, але механізмів боротьби чи, принаймні, протидії цьому явищу в Україні за роки незалежності так і не виробили. До того ж, як наголошує видання, невирішене питання подвійного громадянства в державі дає приводи використовувати цю проблему у вигоду тим, хто працює проти інтересів України. Сам по собі інститут подвійного громадянства не є поганим чи шкідливим, зауважує експерт газети. Є країни, які його використовують, але це переважно країни з міцною і політичною, і державною структурою, і вони на цьому просто заробляють. Україна на цьому не заробляє, а тільки втрачає, а її політична структура ще є досить слабкою, а тому подвійне громадянство несе певні загрози, і це добре розуміють українські політики і посадовці. Але справа якраз в тому, що саме посадовці найбільше користуються цим. Як саме, розповідається в статті «Закон не визнає. Але… не забороняє, або Які загрози несе подвійне громадянство для національної безпеки України?».

У посттоталітарних державах 20 відсотків суспільства тяжіє до суворих форм правління, стверджує експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що не випадково і підтримка Януковича залишається в межах цих відсотків. Це навіть не вікова, а світоглядна характеристика електорату. На якомусь етапі в людини засіло, що диктатура краща за демократію. Перевиховати суспільство майже нереально, вважає політик. Це могла б зробити еліта, яка виховується століттями. Однак трагедія української нації в тому, що ця частина була вибита. Те, що зараз в країні називають елітою – це істеблішмент.

У Києві – бум фінансових пірамід. За інформацією газети «Сегодня», кожен сотий житель столиці став жертвою організацій, які заманюють народ грошима у борг під низький відсоток і без довідок про доходи. Обіцяні гроші позичальники не отримують, зате свої вкладають роками. Такі фірми працюють за принципом пірамід. Компаній, які займаються подібними аферами, у столиці налічується понад сотню.

Через зміну клімату займатися землеробством в Україні можна буде лише в середній смузі та на півночі. З півдня України до Полтави буде степова напівпустельна зона, переконує експерт «Газети по-українськи». Міндобрива перевищили свою пікову норму, тому ґрунти перетворюються на пісок, камінь. Сьогодні вологи в землі менше втричі, ніж було 15 років тому. Зі зміною клімату з’являються нові шкідники. Зараз для агрономів проблема – латочник, який проникає в землю на 8–9 метрів. Це шкідник, якого вивести практично неможливо, бо його не знищує гербіцид. Сарана прийде, бо буде сприятливий для неї температурний режим. Більше з прогнозами деяких фахівців видання знайомить у статті «Клімат зміниться впродовж 100 наступних років».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG