Доступність посилання

ТОП новини

В Інституті світової економіки поскаржилися на зміну керівника


Голова первинної профспілкової організації Інституту світової економіки та міжнародних відносин, Вільної профспілки освіти та науки України (ВПОНУ) Анна Андросюк заявила у п’ятницю про неправомірні, на її думку, дії президії Національної академії наук України щодо призначення нового керівника інституту та щодо призначеної комісії, яка вивчає ситуацію в Інституті світової економіки.

На переконання профспілкового лідера, комісія перевищує свої повноваження, як і президія НАН України, що звільнила з роботи виконувача обов’язків директора інституту Наталію Грущинську, коли та була на лікарняному.

Комісія, на думку Андросюк, не має наміру розібратися у зловживаннях, які, за її словами, відбуваються в інституті, а її як голову профспілки не допускають на своє робоче місце.

«Відповідно до акту Державної фінансової інспекції України із порушенням чинного законодавства було використано 5,1 мільйона гривень. Також були виявлені порушення у ведені бухгалтерського обліку та складанні звітності. Було встановлено порушень на суму 4,5 мільйони гривень. Відповідно потрібно було усувати ці правопорушення, притягати до відповідальності винних осіб. Всього цього не було зроблено. І відповідно до розпорядження № 534 була створена комісія, яка мала перевіряти оце розпорядження», – заявила вона.

Що ж стосується коштів, про які згадувала Анна Андросюк, то, на думку члена президії НАН України Елли Лібанової, ні новопризначений керівник Олег Гаврилюк, ні попередній керівник Наталія Грущинська до цього не мають стосунку, а рішення про призначення президією нового керівника установи, на її переконання, є правомірним, оскільки це було зроблено, зважаючи на незадовільну ситуацію в інституті з виплатою зарплати. За словами Лібанової, питання зарплати є серед основних і в роботі комісії, призначеної президією НАН України.

«Я не знаю на про 5, ні про 4 мільйони. Чесно, не знаю. Я знаю, що частина судів була проведена вже, частина ні. Частина відшкодована… Від 16 червня зарплата працівникам інституту жодного разу не була виплачена попри те, що на казначейських рахунках інституту є гроші. Гаврилюк був призначений керівником інституту тільки 7 серпня. Я голова комісії, яку призначено для того, щоб розібратися з тим, що відбувається в інституті, вона має забезпечити ті потрібні дії, щоб людям виплатили зарплату, цілу низку інших організаційних питань. Комісія має закінчити свою роботу 28 серпня. Я дуже сподіваюся, що люди наступного тижня отримають зарплату за 2 місяці», – сказала вона.
XS
SM
MD
LG