Доступність посилання

ТОП новини

У Росії Жириновський навів Генпрокуратуру на Навального


Виборчу кампанію Навального фінансують з-за кордону, стверджують у Генпрокуратурі Росії

Москва – Генеральна прокуратура Росії повідомила, що фінансування виборчої кампанії Олексія Навального – одного з кандидатів на мера Москви – здійснювалося з іноземних джерел, а це суперечить російському законодавству. У штабі кандидата інформацію про іноземне фінансування спростовують. Повідомлення Генпрокуратури здивувало і представників системи «Яндекс. Гроші», через яку, серед іншого, йде збір коштів на виборчу кампанію Навального.

У законності надходження коштів через систему електронних платежів «Яндекс. Гроші» засумнівався лідер партії ЛДПР Володимир Жириновський. Саме після його запиту на початку серпня Генеральна прокуратура Росії почала перевіряти джерела фінансування кампанії Олексія Навального. Підозри Жириновського викликало те, що пожертвування надходили з безіменних електронних гаманців, в той час як гроші можуть надходити тільки від конкретних людей.

Генпрокуратура Росії стверджує, що виявила іноземні джерела фінансування кампанії Олексія Навального. На сайті відомства розмістили повідомлення, в якому мовиться, що через електронну платіжну систему «Яндекс. Гроші» понад 300 іноземних юридичних і фізичних осіб, а також анонімних жертводавців із 46 країн із 347 IP-адрес переказали гроші в електронні гаманці Навального і членів його передвиборного штабу.

За словами прес-секретаря сервісу «Яндекс. Гроші» Асі Мєлкумової, представники Генпрокуратури не зверталися до них з приводу джерел коштів на кампанію Олексія Навального і тому в сервісі здивовані висновками, зробленими наглядовим відомством.

«Ми звертаємо увагу, що іноземні IP-адреси, про які йдеться в повідомленні прокуратури, можуть свідчити лише про технічні налаштування інтернет-доступу людини, яка відправила платіж. IP-адреса нічого не говорить про громадянство людини. Будь-який громадянин Росії, перебуваючи за межами країни, може відправляти гроші не тільки через «Яндекс. Гроші», але і через свій інтернет-банкінг будь-якого російського банку. «Яндекс. Гроші» не обслуговує юридичних осіб. Гаманці в нашій системі можуть відкрити тільки приватні особи», – зазначила Ася Мєлкумова.

«Подарунки» влади

Чергові нападки представників правоохоронних органів грають на руку Олексію Навальному, підвищуючи популярність опозиційного політика у жителів Москви, вважає один із керівників асоціації «Голос» Григорій Мельконьянц.

«Влада знову робить подарунок штабу Навального, привертаючи увагу до його персони. Якщо не буде реальних доказів, і це – інформаційний привід ще раз заявити про якісь порушення, то, я вважаю, що він зіграє на руку штабу Навального».

У пошуках приводу?

За словами самого кандидата на мера Олексія Навального, влада бачить у ньому серйозного конкурента і вишукує нові приводи, щоб не допустити його до виборів.

«Для нас цілком очевидно, чому це відбулося. Тому що всі поточні соціологічні опитування говорять про те, що другий тур практично неминучий. Ми розуміємо, що і Кремль, і Собянін панічно бояться другого туру. Тому це було питанням, який саме вони вигадають і висмокчуть із пальця привід для того, щоб пустити нову хвилю негативних новин на федеральному телебаченні», – зауважив Навальний.

Матеріали про фінансування виборчої кампанії Олексія Навального направлені до Міністерства внутрішніх справ, яке мало б ухвалити рішення про порушення кримінальної справи. Однак, за словами експертів, для зняття опозиційного кандидата з виборів необхідне рішення суду. А упродовж тих чотирьох тижнів, що залишилися до дня виборів, це навряд чи станеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG