Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина вирішує питання екстрадиції Шепелєва, статус біженця він не отримає – МЗС


Олександр Шепелєв
Олександр Шепелєв
Компетентні органи Угорщини вирішують питання екстрадиції затриманого в Угорщині колишнього народного депутата від БЮТ, а пізніше Партії регіонів Олександра Шепелєва та його дружини, статус біженця отримати вони не можуть, оскільки їх обвинувачують у вчиненні тяжких злочинів, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в прес-службі МЗС України.

У відомстві нагадали, що ці громадяни перебували в міжнародному розшуку і були заарештовані на території Угорщини. Згодом з метою уникнення екстрадиції в Україну та відповідальності за вчинення злочинів подружжя Шепелєвих подало до відповідних угорських органів клопотання про надання статусу біженця.
Водночас, як роз’яснили в прес-службі МЗС, у міжнародно-правових конвенційних документах, які визначають статус біженця, зазначено, що їх положення не поширюються на осіб, що вчинили тяжкі злочини.
Раніше будапештський суд постановив, що Шепелєва мають видворити в Україну до 14 серпня. Його затримали у Будапешті на початку липня за ордером Інтерполу. Він жив там з угорським паспортом, виданим на інше ім’я.

Шепелєв є колишнім депутатом БЮТ і Партії регіонів. Торік він балотувався за мажоритарним округом на Вінниччині як самовисуванець, але не пройшов до парламенту. За оцінкою українського тижневика «Дзеркало тижня », Шепелєв цікавий для української прокуратури як людина, «здатна пролити світло на фінансові схеми діяльності уряду Юлії Тимошенко» та для «одержання компромату на групи впливу в оточенні президента Віктора Януковича». В українському представництві Інтерполу запевнювали Радіо Свобода, що у справах проти Шепелєва немає політичного підтексту.
XS
SM
MD
LG