Доступність посилання

ТОП новини

У Нікополі невідомі сплюндрували пам’ятник жертвам Голокосту


У Нікополі на Дніпропетровщині невідомі сплюндрували пам’ятник жертвам Голокосту, розташований у в’їзді у місто: на ньому, поверх білої шестикутної зірки, чорною фарбою була нанесена фашистська свастика. Про це Радіо Свобода у вівторок повідомив речник Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев.

За його даними, голова нікопольської єврейської громади Олександр Таратута, який виявив цей факт, вже звернувся із заявами до міських відділів СБУ та міліції. Як зазначив Олег Ростовцев, наразі єврейська громада Дніпропетровщини чекає на реакцію правоохоронних органів.

«З одного боку, правоохоронці подібні речі не завжди реєструють або реєструють як хуліганство, і взагалі часто ставляться до цього не дуже серйозно. З іншого боку, ми знаємо випадки, коли міліція та СБУ дуже ретельно ставляться до подібних випадків, і тоді ці випадки розслідуються. Так було у Павлограді, де сплюндрували єврейський цвинтар, у Новомосковську, де сплюндрували монумент. Ми чекаємо, що і випадок у Нікополі буде належно розслідуваний і нам назвуть винуватця й мотиви», – сказав Радіо Свобода Олег Ростовцев.

Він також заявив, що подібні випадки мають насторожувати не тільки єврейську громаду, а й все українське суспільство.

Пам’ятник жертвам Голокосту в Нікополі відкрили 2001 року. За підрахунками дослідників, на території Дніпропетровщини в роки Голокосту загинуло 50 тисяч євреїв, в Україні в цілому – понад півтора мільйона.
XS
SM
MD
LG