Доступність посилання

ТОП новини

За статті про Януковича та Кузьміна у Washington Times платив американський бізнесмен


Публікацію у газеті Washington Times матеріалу про зустріч президента України із американськими індіанцями та листа Кузьміна до Обами оплатив американський бізнесмен, юрист Френк Абернаті (Frank G. Abernathy). Про це він розповів «Голосу Америки» по телефону.

23-го липня «на правах реклами» видання Washington Times розмістило матеріал про зустріч американських індіанців з Віктором Януковичем. Це стало другою за цей рік публікацією матеріалів про Україну у цьому виданні. Раніше, у квітні Washington Times також на правах реклами опублікував на своїх шпальтах відкритий лист заступника генерального прокурора України Ріната Кузьміна до президента США, Барака Обами. У листі заступник генерального прокурора України заявляв, що Мінюст США заважає розслідуванню справи про вбивство Євгена Щербаня, а проти самого Кузьміна ведеться кампанія з дискредитації.

«Голосу Америки» вдалось з’ясувати, що публікацію матеріалів про Україну оплачує американський бізнесмен Френк Абернаті. За його твердженням, за угодою з Washington Times, за розміщення трьох рекламних шпальт протягом трьох місяців він заплатив одинадцять з половиною тисяч доларів.

Френк Абернаті проживає у штаті Теннессі, має бізнес в Україні і багато подорожує. Він вважає, що в американських ЗМІ Україна висвітлюється здебільшого негативно. Бажання покращити цей імідж він називає однією з причин розміщення останніх публікацій. Себе Абернаті називає республіканцем. З політикою уряду США відносно України він не згодний.

Абернаті розповів, що не хотів би, допустити санкцій щодо України, адже це призвело би до втрати ним коштів, вкладених у свій бізнес в країні.

Матеріали про Україну розміщувались у Washington Times з посиланням на видання US-Ukraine Observer. Офіс US-Ukraine Observer знаходиться у центрі Вашингтона за престижною адресою 2300 M Street NW, неподалік від Державного департаменту США.

Як повідомили нам за телефоном, вказаним на сайті журналу, до офісу його співробітники навідуються лише зрідка. Перший і, станом на серпень, єдиний друкований наклад журналу вийшов у США навесні. З квітня цього року саме Френк Абернаті є бізнес-директором цього видання.


Між тим сайт US-Ukraine Observer оновлюється постійно. Розміщені тут статті також можна знайти у англомовній секції сайту видання The Kiev Times, яке є партнером журналу. Саме The Kiev Times запросили американських індіанців, з якими зустрічався Янукович, до України. За словами Абернаті, він планує регулярно видавати US-Ukraine Observer друком, втім досі йому заважала висока завантаженість та закордонні подорожі.

Френк Абернаті є юристом за освітою. Його сторінка у соціальній мережі LinkedIn зазначає, що він навчався у престижному Колумбійському університеті.

До заснування журналу US-Ukraine Observer також доклався фонд «Духовної дипломатії», який очолює релігійний діяч зі США Михайло Моргуліс (Mikhail Morgulis). За активної участі Моргуліса, відбулась зустріч Януковича з індіанцями, а ще раніше, у травні – з ветеранами НБА. Про відвідини України з іноземними делегаціями, Михайло Моргуліс написав кілька матеріалів для US-Ukraine Observer.

У редакційній колонці журналу повідомляється, що видання ставить за мету представити складні та багатогранні взаємовідносини між Україною та США об’єктивно та всеосяжно.

«Україну очолює порядний чоловік з добрим серцем», – серед іншого зазначають редактори US-Ukraine Observer.

Френк Абернаті розповів «Голосу Америки», що вів бізнес у багатьох країнах, зокрема у Африці. За його словами, для успіху на новому місці важливо мати хороших друзів. А для того, щоб знайти корисних друзів необхідно привернути до себе увагу.

Це є запорукою того, що серйозні люди, принаймні, матимуть причини звернути на тебе увагу – вважає Абернаті.

Друзів в Україні бізнесмен та юрист вже має. Одним з них, за його словами, є генеральний прокурор України Рінат Кузьмін. З ним Абернаті, за його словами, спілкується як з колегою. Дізнавшись про проблеми, які Кузьмін на початку року мав з Міністерством юстиції США, він вирішив підтримати українського друга. Саме тому, до першого числа «US-Ukraine Observer» було включено відкритий лист Рената Кузьміна до Барака Обами.

Washington Times є популярним та впливовим консервативним виданням. У 1982-му році його заснував лідер релігійного руху Церква об’єднання (так звана Церква Муна) Мун Сон-Мьон. Незважаючи на кількаразові зміни власників вона лишається наближеною до родини Муна та Церкви об’єднання. За інформацією ЗМІ, протягом всього часу існування газета є дотаційною. Так, за підрахунками видання Columbia Journalism Review, лише до 2002-го року Мун витратив на підтримку роботи видання близько 2 мільярдів доларів.

Сам Френк Абернаті планує в подальшому рекламувати своє видання US-Ukraine Observer у регіональній американській пресі, у місцях з високою концентрацією діаспори з України та колишнього СРСР.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG