Доступність посилання

ТОП новини

Поліція атакувала табори протестувальників у Каїрі


Розгін акції в Єгипті: від 13 до кількох сотень людей загинули
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розгін акції в Єгипті: від 13 до кількох сотень людей загинули

Після того, як єгипетська поліція напала на два табори протестувальників у центрі Каїра, там збільшується кількість жертв. Проти прихильників усунутого президента Мухаммада Мурсі поліція застосувала бронемашини, бульдозери і сльозогінний газ.

За цих обставин тимчасовий президент країни проголосив одномісячний надзвичайний стан і почав давати накази збройним силам помогти Міністерству внутрішніх справ запровадити порядок. Крім цього, запроваджено нічну комендантську годину як у Каїрі, так і в деякій кількості провінцій країни.

Надходять дуже різноманітні оцінки щодо кількості смертельних жертв.

Організація Об’єднаних Наіцій повідомила, що, за всіма ознаками, вже сотні людей загинули або були поранені в сутичках між поліцією і демонстрантами, які вимагають поновлення Мухаммада Мурсі на президентській посаді. Мусульманське братство назвало операцію сил безпеки масовим убивством і додало, що вже загинуло 500 людей, тоді як Міністерство охорони здоров’я Єгипту вважає, що загинуло щонайменше 95 людей і 874 отримали поранення.

Очевидці і журналісти повідомили, що сили безпеки застосували бойову автоматичну зброю. Збройні сили оприлюднили знімки, на яких видно, як прихильники Мурсі застосовують зброю проти поліцейських частин. Міністерство внутрішніх справ наполягає, що його сили застосовують лише сльозогінний газ і що їх було обстріляно з таборів протестувальників.

Державний секретар США Джон Керрі назвав застосування урядом Єгипту сили проти протестувальників «жалюгідним» і серйозним ударом по примиренню.

Він заявив репортерам у Державному департаменті в середу, що насильство не є розв’язкою і може лише спричинити додатковий розбрат серед єгипетського народу. Держсекретар знову висунув вимогу, щоб уряд в Каїрі дотримувався основних прав людини, а демонстрантів закликав уникати насильства.

Заява Керрі нагадувала заяву Білого дому, який також виступив проти запровадженого єгипетським урядом надзвичайного стану:

«Сполучені Штати рішуче осуджують застосування сили проти протестувальників у Єгипті. Ми висловлюємо співчуття родинам убитих і тим, хто був поранений, сказано в заяві. Ми повторно закликали єгипетську армію і сили безпеки проявити стриманість, а уряд шанувати загальні права своїх громадян, як ми й закликаємо демонстрантів протестувати мирно. Насильство лише зробить важчим просування Єгипту на шляху до тривалої стабільності і демократії. Воно прямо суперечить обіцянкам тимчасового уряду йти до примирення. Ми також рішуче виступаємо проти закону про надзвичайний стан і закликаємо уряд шанувати основні права людини, такі як свобода мирних зібрань, та дотримуватись процедур, передбачених законом. Світ спостерігає те, що відбувається в Каїрі. Ми закликаємо уряд Єгипту – і всі сторони в Єгипті – стриматися від насильства і врегулювати свої відмінності мирним шляхом», – мовиться у заяві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG