Доступність посилання

ТОП новини

Дії Кремля треба сприймати як безпрецедентну загрозу – Ющенко


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко
Торговельна війна, яку по суті розпочала Росія щодо України, є свідченням досягнення політичних цілей методами економічного шантажу, заявляє президент України (2005-2010 років) Віктор Ющенко.

«Чим більш реальною стає перспектива укладання Угоди про асоціацію, тим більш абсурдною стає зовнішня політика Росії щодо України. Вигоди економічної співпраці, яка регулюється не лише нормами двосторонніх угод, але і СОТу, до якої належать обидві країни, перекреслено мареннями про відновлення політичного диктату», – цитує Ющенка прес-служба «Нашої України».

Як заявив колишній президент, несприйняття європейської інтеграції України з боку Росії є свідченням нецивілізованої політики, «цілі якої уже не можуть задовольнити минулі поступки української влади у вигляді московських газових чи харківських безпекових угод».

«Про частковий розпродаж суверенітету більше не йдеться. Очевидно, ціль такої політки Росії – остаточне позбавлення України державної незалежності, яка гарантує наше право обирати власний зовнішньополітичний курс, наші можливості розвивати українську національну економіку, наше право ходити до своєї церкви і шанувати власну тисячолітню історію. Така ціль Кремля має сприйматися як безпрецедентна загроза, і її подолання має негайно об’єднати весь український політикум», – наголошує Ющенко.

Президент закликав українську владу негайно дати відповідь у цій ситуації і провести переговори на рівні державного керівництва.

«Уряд має взяти на себе відповідальність і домогтися зняття штучних економічних бар’єрів, про встановлення яких поки що проголошували дрібні російські чиновники. Українські цукерки, аграрна продукція, металургія перетворилися на знаряддя політичної війни не з волі державного санітарного лікаря чи офіцера російської митниці. Питання стратегічного зовнішньополітичного вибору України – це перше питання політичного спокою найвищого російського керівництва. З політичної доцільності Кремль торгує газом і з таких же мотивів Кремль не купує «Рошен», – заявив Віктор Ющенко.

14 серпня Федерація роботодавців України заявила, що Митна служба Росії включила до переліку «ризикових» всіх без винятку українських імпортерів, що фактично на невизначений час блокувало постачання товарів з України.

У російському кабінеті міністрів заявили, що рішення на рівні уряду Росії щодо регулювання імпорту українських товарів не ухвалювалися. Прем’єр України Микола Азаров сьогодні заявив, що певні проблеми у торговій співпраці з Росією є, і вони, ймовірно, пов’язані з утворенням і структуруванням Митного союзу. Водночас Азаров закликав українські ЗМІ не «роздувати» ситуацію штучно.
XS
SM
MD
LG