Доступність посилання

ТОП новини

Хортинг на Черкащині – PR керівника області чи розвиток спорту?


Черкаси – У Черкаській області активно розвиватимуть хортинг. Йдеться про вид бойового мистецтва, відомий ще з часів запорізьких козаків. Тому і назву він отримав від назви острова Хортиця. Депутати Черкаської облради ухвалили програму розвитку цього єдиноборства. Але деякі обласні народні обранці занепокоєні, що з ухваленням програми хортинг стане елітним видом спорту. А місцеві опозиціонери взагалі пов’язують інтерес обласної влади до бойового мистецтва з тим, що почесним президентом хортингу на Черкащині є голова держадміністрації Сергій Тулуб.

Сучасний український хортинг – це різновид змішаного єдиноборства, в якому спортивне виховання поєднано із патріотичним, переконують його прихильники. На Черкащині вирішили популяризувати хортинг за підтримки обласної влади. Завдяки ухваленій «Програмі розвитку хортингу в Черкаській області на 2013-2017 роки», найближчими роками за рахунок обласного бюджету покращать матеріальну та технічну базу місцевих осередків хортингу та відправлятимуть команди на змагання та збори.

Однак, особлива увага лише до розвитку хортингу призведе до того, що цей вид спорту стане елітним. У цьому переконаний депутат Черкаської обласної ради від Комуністичної партії України Віктор Роєнко.

«Ми також ухвалили програми розвиту фізкультури і спорту на селі, інші програми, які стосуються здоров'я наших дітей, нашої нації. То, звичайно, ми за те, щоб ці програми розвивалися рівнозначно, рівномірно і однаково фінансувалися. Щоб через захоплення одним видом спорту, не забували про інший. Щоб не став лише цей вид спорту елітним», – каже депутат.

Спортсмени – не хорти, а хортингісти

Окрім того, фракція комуністів запропонувала змінити назву цього спортивного єдиноборства. Мовляв, не зрозуміло, як називати спортсменів, які займаються хортингом: «хортами»? Однак у Черкаському обласному осередку Української Федерації хортингу пояснюють: слово хортинг походить від назви острова Хортиця та від хорту – назви місця проведення козацьких двобоїв. Тому спортсмени не хорти, а хортингісти. А сам вид спорту – давня традиція запорізьких козаків.

Фінансуватимуть «Програму» у межах галузевих видатків на фізкультуру та спорт, без залучення додаткових коштів із бюджету. Проте депутат облради від «Фронту змін» Наталія Старікова упевнена, що хортинг розвиватимуть за рахунок грошей, першочергово закладених для інших напрямків.

«Чому це пріоритет? І за рахунок чого воно буде розвиватися? Тобто, які напрямки, які заходи будуть виключені, а хортинг буде включений. Чому таким чином? Якби сказали, наприклад, що знайшлися спонсори, і будуть якісь додаткові кошти – це зрозуміло. А якщо за рахунок чогось іншого – я вважаю, що це неправильно», – каже Наталія Старікова.

Тим часом почесним президентом Черкаського обласного осередку Української Федерації хортингу є голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. На думку депутата Черкаської облради від ВО «Батьківщини» Валентини Коваленко, ухвалення програми якраз і пов’язане із піаром голови ОДА.

«Якщо би, наприклад, нашого губернатора посвятили знову ж таки у почесні президенти якогось іншого, абсолютного чужого, іманентного нашій українській ментальності виду спорту чи якогось іншого мистецтва, то він би його тут впроваджував. Власне, щоб популяризувати своє ім’я і показати, що він займається культурою чи спортом», – розповіла Радіо Свобода Валентина Коваленко.

«Нам зараз треба поставити школи, нам немає де тренуватися!»

Водночас у місцевій опозиції хортингістів пов’язують із так званим «тулуб’югендом» – угрупованням молодиків, які неодноразово брали участь у провокаціях на опозиційних заходах. Втім, Президент Черкаського обласного осередку хортингу Аза Шульга категорично спростовує таку інформацію.

«Щодо якихось безглуздих балачок, що ми беремо участь у якихось мітингах, якісь бійці там були, ну давайте вигадаємо міжгалактичні війни. Повірте, ми такими дурницям не займаємося. У нас інші цілі та завдання. Нам зараз треба поставити школи, нам немає де тренуватися!» – пояснює вона.

Попри значні досягнення на чемпіонатах України з хортингу черкаські хортингісти донині не мають комфортного приміщення для занять. Одна із зал для тренувань розташована у невеликому підвалі без вентиляції та з пліснявими стінами, інша – в одній з черкаських шкіл, де дітям доводиться тренуватися на бетонній підлозі. З ухваленням програми програмі хортингісти сподіваються хоч на якусь фінансову підтримку. Бо нині, каже Аза Шульга, національний вид спорту на Черкащині розвивається радше завдяки особистій ініціативі тренерів.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG