Доступність посилання

ТОП новини

«Наскільки потужним є проросійське лобі в Україні?» (Світова преса)


Перешкоди для українських експортерів на російському ринку викликали увагу низки міжнародних ЗМІ. Насамперед, темою зацікавилися бізнес-видання, яких цікавлять економічні наслідки. Але значну частину статей відводять також аналізу політичних обставин і причин протистояння.
У більшості повідомлень слова «торговельна війна» наразі у лапках.

Публікація американської дослідницької установи The Jamestown Foundation з’ясовує, «наскільки потужним є проросійське лобі в Україні»? Автор Максим Багрій розповідає, що з наближенням дати можливого підписання Україною угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС у самій Україні виникає щоразу більше ініціативних груп, які підтримують російські політичні та економічні завдання. Одним із останніх прикладів називають проголошення Комуністичною партією України намірів зібрати мільйони підписів за проведення референдуму на підтримку української участі в політичних та економічних структурах, створюваних і очолюваних Росією. У статті йдеться, що Росія намагається налаштувати українців проти зближення з Євросоюзом і особливі надії покладає на російськомовні регіони сходу та півдня України.

У статті згадано про нещодавню участь російського президента у заходах проросійського руху «Український вибір», очолюваного прихильником Путіна Віктором Медведчуком. Але далі автор вказує, що «головними інструментами російської політики є грубі торговельні бар’єри на шляху українського експорту. Цікаво, що Кремль спрямовує такі санкції проти саме тих представників української бізнес-еліти, які глибоко залучені у торгівлю з Росією і дружньо налаштовані до тієї країни… У результаті проросійське бізнес-лобі в Україні зараз слабше, ніж на початку президентства Януковича».

Але закінчується стаття твердженням, що вплив проросійських сил в Україні залишається великим і в короткотерміновій перспективі може принаймні збільшувати ціну, яку платитиме український уряд за прозахідну політику.

На українсько-російський торговельний конфлікт звартають увагу також інші часописи. Зокрема американський часопис The Wall Street Journal
подає таку цитату з аналізу базованого у Києві банку Dragon capital: «Росія затято противиться планам України підписати у листопаді угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, і тиск на українських експортерів у Росію може зростати й далі, тому варто розглядати можливість ще серйозніших імпортних перешкод».

Британська Financial Times вважає, що «хоча ЄС є набагато більшим ринком, він також набагато конкурентніший, і Україні може бути потрібен час, щоб його завоювати. Тим часом у короткотерміновій перспективі скорочення торгівлі з членами Митного союзу може завдати болю українській економіці, яка ледве вибирається вже з другої рецесії за останні п’ять років».

Financil Times доходить висновку, що з наближенням Вільнюського саміту президентові Януковичу щораз важче балансувати між Росією та ЄС.

«Підписавши угоду з Євросоюзом, Київ посилив би свої важелі у торговельних переговорах із Москвою… але Брюссель критикує Януковича за ув’язнення Юлії Тимошенко та за відступ демократії в Україні… терпіння і час на переговорах Брюсселя з Києвом майже закінчуються», – підсумовує видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG