Доступність посилання

ТОП новини

У Бахчисараї відкрили відреставровану на кошти київських підприємців мечеть


Перший з 1929 року п’ятничний намаз (мусульманська молитва) пройшов сьогодні в історичній мечеті Орта-джамі в Бахчисараї. В урочистій церемонії відкриття відреставрованої мечеті взяли участь лідери Меджлісу кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, керівники Бахчисарая і району, представники громадськості і ветерани кримськотатарського національного руху.

Учасники заходу у виступах відзначали, що центральна і регіональна влада не приділяє уваги відновлення історичного надбання кримськотатарського народу, тож це доводиться робити за кошти меценатів. Зокрема, реставрацію Орта-джамі повністю фінансували київські підприємці Аслан і Рустем Умерови та їхній батько Енвер Умеров.

П’ятнична мечеть Орта-джамі – одна з головних культових споруд Бахчисарая, ймовірно, кінця 16 – початку 17 століття. Розташована неподалік Ханського палацу. Наприкінці 20-х років минулого століття комуністична влада закрила мечеть і зруйнувала мінарет. У радянські часи в мечеті працював кінотеатр.

Меценати викупили приміщення кінотеатру із землею і відреставровану історичну мечеть безкоштовно передали у власність Духовному управлінню мусульман Криму.
XS
SM
MD
LG