Доступність посилання

ТОП новини

Кремль не сподівається на гідну відсіч України? (Огляд преси)


Київ – У тому, що Росія йде в наступ вже не сумнівається ніхто, констатує «Дзеркало тижня». У щільній димовій завісі суперечливих повідомлень ЗМІ ведуться лише дискусії, як розцінювати перші залпи Москви, що це – сигнальні ракети чи вже розриваються бойові снаряди? Отримавши останні зведення від надійних джерел із лінії вогню, видання стверджує: Росія відкрила перший український фронт. Про те, чи буде їхня кількість зростати і чи гідно на них захищатиметься Україна, йдеться в статті «Російський план, осмислений і нещадний». Зокрема, видання зауважує, що Росія навряд чи очікує від України дієвої відсічі. І тому, що знає ціну українській владі – її інтелекту, професіоналізму й патріотизму. І тому, що останні півтора десятка років Київ реагував на всі підступи Москви або жалюгідною посмішкою Ванюкіна, або злісним шипінням – не більше. Україна так і не спромоглася задіяти Меморандум про гарантії її безпеки, звернутися в Стокгольмський арбітраж, змарнувала можливість розв'язати багато своїх економічних проблем із Москвою в рамках СОТ на етапі вступу туди Росії.

Росіяни і далі вважають незалежність України історичним казусом, переконує тижневик «Коментарі». Журналістів тішить те, що за 22 роки вони не зуміли переконати в цьому самих українців. Тепер у Москві говорять не про те, що Київ може отримати, висловивши покірність, а про те, що він втратить через непослух. З іншого боку, зауважує тижневик, зараз Росія має останній історичний шанс повернути Україну в сферу свого домінування. Уже в недалекому майбутньому неминуче зниження цін на енергоносії, структурні проблеми в російській економіці та політиці позбавлять Москву можливості боротися за відновлення навіть м’якої форми регіональної імперії. Про це наголошується в публікації «Відштовхуючись від Росії».

В Україні іменами знаних політиків прикриваються аферисти і родичі, підлеглі та бізнесмени. Завдяки справжній або фальшивій близькості до відомих державних діячів вони намагаються отримати преференції, заробити гроші або захистити бізнес. Конкретні прізвища називає тижневик «Фокус» у статті «Магія гучних імен».

Держава щорічно виділяє мільярди гривень на ліки для важкохворих українців. Однак у кабінетах лікарів безкоштовні медикаменти конвертуються назад в готівку, осідаючи в кишенях білих халатів. Як інформує тижневик «Кореспондент», щорічно держбюджет виділяє на безкоштовні ліки для співвітчизників, які страждають важкими захворюваннями, значні суми. Лише у нинішньому році фінансування медикаментів зросло на 14%, досягнувши в цілому 2,1 мільярда гривень. Однак про існування безкоштовної медикаментозної допомоги більшість важкохворих пацієнтів навіть не підозрюють. Заголовок матеріалу – «Лікарські таємниці».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG