Доступність посилання

ТОП новини

Існування «Зони 51» вже не таємниця


Розсекречені документи ЦРУ підтвердили існування так званої «Зони 51», назва якої пов'язана як з сучасною військовою технікою, так і з фантастичними домислами про позаземних прибульців.

Згадка про зону міститься в документах про історію створення літака-розвідника U-2, отриманих Архівом національної безпеки при Університеті Джорджа Вашингтона і опублікованих в четвер.

Старший науковий співробітник архіву Джеффрі Річелсон переглядав цей документ у 2002 році, але тоді всі згадки про «Зону 51» були завуальовані чорною фарбою.

За словами Річелсона, він склав новий запит в 2005 році і кілька тижнів тому отримав нову версію документа, в якій згадки про «Зону 51» були відновлені.

Офіційні особи раніше побіжно визнавали існування об'єкта в центральній Неваді, де, як припускають, уряд проводить випробування розвідувальної техніки та зброї.

Однак офіційно уряд США ніколи не повідомляв про характер діяльності в цьому надтаємному районі.

Річелсон вважає, що новий документ свідчить про те, що ЦРУ стає менш потайним - принаймні щодо факту існування «Зони 51», якщо не стосовно того, що там відбувається.

Протягом декількох десятиліть ЗМІ представляли «Зону 51» як надсекретний об'єкт, розташований поруч з висохлим соляним озером Ґрум-Лейк, де ведуться роботи зі виготовлення та випробування зброї.

Зона є частиною величезного урядового комплексу, який також містить нині покинутий ядерний полігон у Неваді, бомбардувальний полігон Нелліс і частково побудоване сховище ядерних відходів.

Як припускають деякі знавці, саме в «Зоні 51» створювалися і випробовувалися найскладніші для свого часу розвідувальні літаки U-2 і SR-71 Blackbird.

Через надсекретний статус «Зони 51», якої саме існування в минулому багато разів заперечувалося урядом США, цей район за 200 кілометрів на північний захід від Лас-Веґаса створював ґрунт для численних домислів про космічних прибульців.

Одна з найвідоміших теорій говорить, що в липні 1947 року космічний корабель з інопланетянами на борту розбився в Развеллі, штат Нью-Мексико.

Відповідно до цієї теорії, уряд захопив прибульців і помістив їх в «Зону 51», де вони сприяють Вашингтону у встановленні контактів з позаземною цивілізацією.

Прихильники цієї теорії стверджують, що непізнані літаючі об'єкти (НЛО), що прилітають на Землю в рамках цього проекту, приземляються в «Зоні 51», яка має повнорозмірну злітно-посадочну смугу.

За версією уряду, в Нью-Мексико розбився експериментальний розвідувальний зонд, який ніяк не був пов'язаний з інопланетянами.

Однак тих, що вірять в НЛО, ці пояснення не задовольняють. Їх підозрами користуються туристичні компанії Невади. У селищі Рейчел, розташованому за декілька кілометрів від кордону «Зони 51», навіть з'явився центр спостереження за НЛО.

Шанувальники теорії НЛО, які приїжджають в Рейчел по так званому «Шосе позаземних прибульців» (Extraterrestrial Highway), збираються на вершинах місцевих пагорбів і годинами дивляться в телескопи і біноклі в надії хоча б одним оком побачити НЛО.

Поки що появу корабля прибульців з повною достовірністю не було доведено.

Але іноді терпіння спостерігачів винагороджується видами навчальних повітряних боїв і бомбардувань, які ведуть не надто таємні винищувачі ВПС США, пролітаючи над бомбардувальним полігоном Нелліс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG