Доступність посилання

ТОП новини

У торговельній війні Росії проти України можуть бути людські жертви (світова преса)


Західна преса одностайна у своїх оцінках напруження в російсько-українських стосунках – Москва карає Київ за його дрейф до Європи. Польська преса звертає увагу на новий чинник тиску Росії на Україну – українських робітників у сусідній державі. Москва може вислати їх до України, переймаються у Варшаві. І над питанням, чи є в Росії держава, розмірковує аналітик в американському виданні.

Британське ділове видання Financial Times звертає увагу на тональність та зміст російських заяв щодо України. Газета цитує радника президента Росії з питань Митного союзу Сергія Глазьєва, який каже, що майбутнє підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом є «самогубчим» для України. І в цьому випадку Москва буде готова посилити митні процедури щодо України.

Брюсельський кореспондент газети зауважує, що переговори з Європейським Союзом про цю угоду тривають з 2008 року і нічого «раптового» в її підписанні, як про це говорить Сергій Глазьєв, немає. Угода передбачає більшу інтеграцію з ЄС і більший доступ для українських товарів на територію спільного ринку. Проте Росія є великим ринком для України, куди вона відправляє чверть свого експорту. До країн Євросоюзу Україна експортує близько третини своєї продукції.

Польська газета Wiadomosci розповідає своїм читачам про нові погрози, які підготувала Росія у своїх спробах змусити Україну до інтеграції з нею. Щоденник переповідає повідомлення з російської преси, де обговорюють план масової депортації українців, які працюють в Росії. За даними російської служби міграції, українці у 2012 році здійснили 10 мільйонів в’їздів до Росії і лише 3 мільйони виїздів. На думку російських журналістів, яких цитує польська газета, багато українців користуються можливістю безвізового в’їзду до Росії та права перебування там без реєстрації протягом трьох місяців для покращення свого матеріального становища.

А за даними національного банку України, торік українці переказали з Росії понад два мільярди доларів. Польський щоденник пише, цитуючи «Независимаю газету », що у липні в Росії було затримано близько півтори тисячі нелегальних мігрантів з України, і якщо справи у російсько-українських стосунках і далі підуть нинішнім шляхом, то набагато більшу кількість українців знайдуть і почнуть висилати. На думку російських експертів, українські заробітчани можуть бути великим важелем впливу на українських політиків у Києві.

А увагу американського аналітика Пола Ґобла, який веде блог Window to Eurasia, зацікавила інша публікація в російській пресі. Стаття заступника директора московського Інституту світової економіки та міжнародних відносин Євгена Ґонтмахера ставить питання про те, чи є в Росії держава, чи її заміняє «гігантська неконтрольована приватна структура, яка витягає прибуток на власну користь».

Російський економіст говорить, що сильна держава має функціонуючі інститути, що забезпечують її економічне та соціальне життя, а в Росії їх немає. Він наголошує, що російські чиновники, наближені до влади, створили «державу» для себе, а решта – невдахи, які в кращому випадку мають обслуговувати владну «годівницю».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG