Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада обрала авторитаризм – Світовий конгрес українців


Х Світовий конгрес українців, Львів, 20 серпня 2013 року
Х Світовий конгрес українців, Львів, 20 серпня 2013 року
Львів – 20 серпня у Львові Х Світовий конгрес українців розпочався пішою ходою і панахидою за жертвами Голодомору. У львівській опері під час офіційного відкриття конгресу представники світового українства оцінили політичну ситуацію в Україні і послухали українських опозиціонерів.

Під час вшанування пам’яті жертв Голодомору, що відбулося біля пам’ятника Шевченкові у Львові, Світовий конгрес закликав українців приїхати 23 листопада у Київ і разом з усією Україною належно вшанувати мільйони невинних жертв голоду 1932-1933 років. Завдяки старанням української діаспори у шістнадцяти країнах світу Голодомор визнано геноцидом. Темі Великого голоду в Україні буде присвячено окремий круглий стіл у рамках Світового конгресу.

А ось офіційне відкриття ювілейного зібрання українців світу відбулось у львівській опері, і головною темою була політична ситуація в Україні і її європейські перспективи.

Євразійський союз – повернення в радянське минуле – президент СКУ

Президент Світового конгресу українців Євген Чолій наголосив, що влада України обрала авторитарні методи правління, провладні політики дотримуються проросійського курсу розвитку України, а це повернення у Радянський Союз.

Українська діаспора закликатиме Європу засудити тиск і шантаж Росії щодо України
Євген Чолій
«Євразійський союз – це повернення до радянського минулого. Українська діаспора закликатиме Європу засудити тиск і шантаж Росії щодо України, зокрема блокування імпорту українських товарів. Саме від влади залежить, чи буде підписана угода про асоціацію між Україною та ЄС, а тому закликаємо владу повернутись до демократичних методів, щоб не втратити шанс, бо тоді доведеться відповідати перед українським народом. Найголовнішою вимогою є звільнення Юлії Тимошенко та припинення вибіркового правосуддя в Україні», – наголосив Євген Чолій.

Торік представники української діаспори переслали рідним понад 7,5 мільярдів доларів. Вони вважають себе, а не українських олігархів, які переводять гроші в офшори, найбільшим інвестором України.

Українські опозиціонери розповіли про ситуацію в державі

Найбільш емоційно учасники Світового конгресу реагували, коли мова йшла про європейські перспективи України. Віце-прем’єр Олександр Вілкул оприлюднив привітання президента учасникам Х Світового конгресу українців, яке супроводжувалось поодинокими вигуками «Ганьба!», але слова про те, що українська влада обрала європейський шлях України, зустріли оплесками.

Політичних градусів у Львівській опері додали й опозиційні політики Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Віталій Кличко, Юрій Луценко. Зарубіжні українці почули лист Юлії Тимошенко, яка, за словами Арсенія Яценюка, буде кандидатом на президента від партії «Батьківщина».

Своїми планами на 2015 рік поділився і Віталій Кличко.

Має бути один кандидат від опозиції і два критерії: цілковита підтримка громадськості і максимальні шанси виграти у Януковича
Віталій Кличко
«Я цілком відповідально розглядаю можливість балотуватись на посаду президента України, але лише після консультацій із громадськістю. Має бути один кандидат від опозиції і два критерії: цілковита підтримка громадськості і максимальні шанси виграти у Віктора Януковича», – заявив Віталій Кличко, який розпочинає поїздку країною, щоб з’яcувати, які проблеми нині турбують громадськість, і визначити стратегічний план розвитку держави.

Тим часом Олег Тягнибок на конгресі критикував чинну владу, а ось про президентські амбіції вже не обмовився й словом. Хоча у коментарі журналістам сказав, що ВО «Свобода» брала участь у всіх виборах і 2015 рік не буде винятком. Свободівець наголосив Радіо Свобода, що «жодних компромісів з бандитською владою бути не може», і українській діаспорі важливо усвідомити ситуацію, в якій країні сьогодні живуть українці. Українська діаспора, за словами Тягнибока, не повинна загравати зі владою, яка зруйнувала демократичні засади.

«Ми очікуємо перед президентськими виборами розуміння і підтримку української діаспори, коли наші вельможні пани їздять на Захід і розповідають всякі нісенітниці про розвиток України. Добре було б, якби діаспора активніше брала участь в акціях протесту. У майбутньому дуже важлива кадрова підтримка світового українства для спільної справи», – каже Олег Тягнибок.

У реакції учасників Світового конгресу українців на виступи політиків було помітно деяку стриманість. Хоча найбільш емоційно сприйняли виступ Юрія Луценка, який говорив про те, що політикам не потрібно розповідати діаспорі, як діяти в Україні, а варто послухати світове українство.

Задля європейського майбутнього України ми змушені з цією владою співпрацювати
Юрій Луценко
«Україна сьогодні – це радянський барак, перефарбований у синьо-жовтий колір. На такому фундаменті не збудуєш Україну. Битва за Україну не зводиться до персоналій, а до того, яким буде цей фундамент. А він має бути правовий, де панує людська гідність. Задля європейського майбутнього України, підписання угоди про асоціацію ми змушені з цією владою, яка є, співпрацювати», – зазначив Юрій Луценко, наголосивши, що він цілковито не підтримує політики Януковича.

Зарубіжні українці хочуть бути посередниками України у світі і головне для них – бачити Україну у європейській спільноті. 21 серпня на конгресі обговорюватимуть питання євроінтеграції України і те, якою може бути роль діаспори у цих процесах.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG