Доступність посилання

ТОП новини

Російська митниця продовжує «додаткові процедури» до українських товарів


Белгородська митниця на російсько-українському кордоні «працює у дотеперішньому режимі із застосуванням додаткових процедур контролю стосовно українських товарів». «Вказівок про скасування режиму наразі не надходило», – повідомив сьогодні ІТАР-ТАСС керівник митниці генерал-майор митної служби Анатолій Ушаков.

За його словами, у рамках Митного кодексу Росії запровадили додаткові процедури контролю, щоб виключити можливі ризики. До них, зокрема, відноситься можливість «невідповідності вантажів, які перебувають в автомобілі або у вагонах, пред’явленим документам». Митники перевіряють вагу пред’явленого до перетину кордону товару. «На жаль, – зазначив Ушаков, – трапляються випадки, коли замість заявлених 20 тонн машини перевозять на кілька тонн більше».

Посилено контроль і поза пунктами перетину кордону. «Кілька днів тому співробітники митниці і прикордонники затримали близько 100 пакунків з товарами із Туреччини, які намагалися переправити на російську сторону», – повідомив генерал.

Посилення системи управління ризиками на російському кордоні «трохи загальмувало вантажопотік через кордон». У результаті вжитих заходів щодня кордон перетинають удвічі менше машин – за минулу добу пройшло 66. «Можливо, власники вантажу стали менше ризикувати, або через можливе перебільшення ваги вантажу, або з інших причин», – заявляє Ушаков.

Зняття додаткових процедур не призведе до повного скасування контролю, така робота «триватиме, але товари українських підприємств перетинатимуть російську митницю в штатному режимі», додав він. Для врегулювання і недопущення проблемних ситуацій буде активізовано обмін інформацією між митними органами двох країн, вироблено спільні підходи, особливо в тих випадках, коли зачіпаються інтереси українських і російських компаній.

За даними Федерації роботодавців України, російська митниця з 14 серпня підсилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів. Українські компанії заявляли, що їх поставки на російський ринок були заблоковані.

Вчора Міністерство доходів і зборів України повідомило, що Федеральна митна служба Росії повідомила Україні про повернення до штатного режиму розмитнення українських товарів.
XS
SM
MD
LG