Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську святкують «Козацький Спас на Кодаку»


Сьогодні ввечері у Дніпропетровську, на місці козацького містечка Новий Кодак, відбувається фестиваль «Козацький Спас на Кодаку». Організатори – активісти Міжнародного об’єднання «Інститут Україніки» та об’єднання національно-культурних товариств «Єдність» – приурочили фестиваль до святкування Яблучного Спаса та Дня Незалежності України.

У фестивалі беруть участь національно-культурні товариства краю – польське, литовське, німецьке, вірменське, грузинське, єврейське тощо, а також понад півсотні фольклорних колективів, українських народних ансамблів та ансамблів національних меншин.

​За словами фундатора Міжнародної громадської організації «Інститут Україніки» Олексія Лазька, фестиваль було засновано задля збереження культурної, релігійної, національної спадщини українського народу та підтримки самобутності національних громад, які мешкають на території України. Ще одна амбітна мета організаторів, як зазначив Лазько, – популяризація самої місцини, де колись було козацьке містечко Новий Кодак, яке, за даними частини істориків, дало початок сучасному мегаполісу.

У програмі фестивалю традиційно також показові виступи майстрів та аматорів
українського національного рукопашу «Спас». Наприкінці фестивалю усіх присутніх частуватимуть яблуками з медом та козацьким кулішем, також гостям запропонують традиційні страви різних національностей.
XS
SM
MD
LG