Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: урядові сили бомбардують передмістя Дамаска, ймовірно, уражене хімічною атакою


Марія Крістіна Персеваль, чинний президент Ради безпеки
Марія Крістіна Персеваль, чинний президент Ради безпеки
Сирійські урядові сили продовжують бомбардування передмістя Дамаска, яке, за словами опозиції, вчора постраждало від хімічної атаки.

Сирійські правозахисники, що базуються в Лондоні, заявили, що сьогодні відновився мінометний і ракетний обстріл на схід від столиці Сирії.

Опозиція заявляє, що внаслідок хімічного нападу вчора загинули близько 1300 людей.

На закритому надзвичайному засіданні Рада безпеки ООН ухвалила рішення про «незалежне і швидке» розслідування інциденту.

«Можу сказати, що є сильне занепокоєння серед членів ради з приводу цих повідомлень і усвідомлення, що в тому, що сталося, має бути ясність. Всі члени ради згодні, що застосування хімічної зброї будь-якою стороною, за будь-яких обставин, є порушенням міжнародного законодавства», – сказала посол Аргентини Марія Крістіна Персеваль, чинний президент Ради безпеки.

Заступник генсекретаря ООН Ян Еліасон висловив сподівання, що експерти ООН у Сирії зможуть потрапити на місце ймовірного застосування хімічної зброї. Але ознак того, що сирійська влада їм у цьому сприятиме, немає.

За деякими даними, Росія і Китай виступили проти рішення про негайне розслідування справи ООН.

Сирійська влада заперечує причетність до хімічного нападу, звинувачуючи повстанців у «фабрикуванні» інциденту після успішних операцій урядових сил.

Відео і фото, які поширюють прихильники сирійської опозиції, демонструють десятки жертв, зокрема дітей. Ран чи інших ушкоджень на загиблих немає. За словами деяких експертів, ймовірно, був застосований газ зарін.

Росія, союзник сирійської влади, ставить під питання обставини інциденту, заявляючи, що це може бути «провокація» з боку постанців.

Команда експертів ООН, яка перебуває зараз у Сирії має мандат на розслідування попередніх звинувачень про застосування хімічної зброї.
XS
SM
MD
LG