Доступність посилання

ТОП новини

Захист Тимошенко піде до Комітету міністрів Ради Європи через «невиконання рішення ЄСПЛ»


Сергій Власенко
Сергій Власенко
Захист екс-прем’єра Юлії Тимошенко має намір звернутися до Комітету міністрів Ради Європи через відсутність рішення Вищого спецсуду України за заявою екс-прем’єра на перегляд вироку в газовій справі на підставі рішення Страсбурзького суду.

«Уже три дні як українська держава в особі Вищого спеціалізованого суду напередодні Дня незалежності грубо порушує європейську Конвенцію з прав людини, українську Конституцію і Кримінальний процесуальний кодекс. Про цю ситуацію сьогодні буде поінформовано Комітет міністрів Ради Європи», – сказав Власенко сьогодні в Харкові, повідомляє сайт партії «Батьківщина».

Таку бездіяльність захисник пояснює тим, що «українська держава офіційно відмовилася виконувати рішення Європейського суду з прав людини».

За його словами, 19 серпня був крайній термін, встановлений законом, для винесення відповідної ухвали Вищим спеціалізованим судом щодо заяви Юлії Тимошенко.

«Захист буде просити використати всі свої повноваження, зокрема, передбачені статтею 6 європейської Конвенції з прав людини, щодо надання Україні обов’язкових вказівок щодо виконання цього рішення, включаючи вказівки щодо додаткових загальних заходів, а також додаткових індивідуальних заходів, відповідно до європейської Конвенції і українського законодавства», – резюмував захисник Тимошенко.

Власенко зауважив, що Комітет міністрів Ради Європи має розглянути це звернення у «розумні терміни».

1 серпня захист колишнього прем’єра Юлії Тимошенко подав до Верховного суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути «політично мотивований» вирок у газовій справі.

30 квітня Європейський суд з прав людини визнав незаконним і свавільним досудовий арешт Тимошенко 5 серпня 2011 року і утримання її у слідчому ізоляторі у рамках розгляду газової справи.

Тоді ж міністр юстиції Олександр Лавринович звернув увагу, що рішення Страсбурзького суду не може привести до звільнення Юлії Тимошенко.

30 липня у прес-службі Міністерства юстиції заявили, що Україна повністю виконала рішення ЄСПЛ за скаргою Тимошенко.

Екс-прем’єр відбуває 7-річне ув’язнення в справі про перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році. З травня 2012 року через погіршення здоров’я Тимошенко перебуває на лікуванні в Харкові.
XS
SM
MD
LG