Доступність посилання

ТОП новини

Українська незалежність як право вибору


Київ – Дві третини українців вважають день здобуття Україною незалежності святом, однак кожен сьомий відчуває більшу близькість до СРСР, ніж до України, свідчать останні соціологічні дослідження. На думку експертів, головна цінність незалежності в тому, що вона забезпечує українцям право вибору. До того ж, у доросле життя уже вступило покоління, яке народилося після здобуття незалежності і вважає її невід’ємною частиною свого життя.

Львівська студентка Оксана Піддубна народилася у 1991 році, рівно через місяць після здобуття Україною незалежності.

«Я не знала іншого життя, як за незалежності. Я сприймала її як даність, яка була завжди. Пізніше, вивчаючи історію, я розуміла, що раніше було інакше, що ми довго й важко здобували незалежність. Для мене незалежність – це велика цінність, яку, проте, в мене ніколи не забирали. Це вкрай необхідна річ, така як те, що ми можемо їсти, дихати, здобувати освіту, це річ, яку ми постійно маємо, і яка постійно мусить бути», – вважає вона.

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук був головою Верховної Ради УРСР, коли вона 24 серпня ухвалювала Акт проголошення незалежності. Цінність незалежності у тому, що можна розвиватися і виправляти помилки, вважає Леонід Кравчук.

Я не уявляв, якою буде незалежна Україна
Леонід Кравчук
«Я щиро вам скажу: я не уявляв, якою буде незалежна Україна. І тоді ні в Україні, ні за її межами не було такої людини, яка чітко, у вигляді схеми, як бізнес-план, уявляла, як має розвиватися незалежна Українська держава. Це не реально, я кажу зі власного досвіду. Зараз, проаналізувавши свою роботу, роботу моїх наступників, я бачу помилки, які треба виправити. Ми бачимо, наскільки об’єктивні були ці помилки, і можемо бачити загальну картину розвитку України», – наголошує перший президент незалежної України.
Кравчук: ми не уявляли, якою буде незалежність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Для двох третин українців День незалежності є святом – опитування

Двадцять другу річницю незалежності вважають святом 70% українців і лише 6 % – ні. Такими є результати спільного дослідження фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і Центру Разумкова. Водночас понад 40% опитаних у цьому ж дослідженні висловили думку, що в було б краще, якби все залишилося так, як було в СРСР до 1985 року. Однак більшість українців проголосували б за українську незалежність, якби референдум про це відбувся зараз, заявив заступник директора центру Разумкова Валерій Чалий.

«Якби референдум стосовно проголошення незалежності України відбувся найближчим часом, то за неї б проголосували 56% громадян. І це незважаючи на те, що більшість громадян вважають, що Україна ще не стала дійсно незалежною. Вважають, що стала, – меншість. Але й ті, і ті оптимістично дивляться у майбутнє», – підсумовує Чалий.

Інше соціологічне дослідження, проведене групою «Рейтинг», засвідчило, що 46% опитаних готові у випадку виникнення загрози територіальній цілісності України відстоювати її зі зброєю в руках. Дослідники наголошують, що це найвищий показник за останні роки. Ще 43% кажуть, що не готові братися за зброю для захисту цілісності України.

Значна частина українців не розуміють справжньої цінності незалежності, вважає політолог Ігор Лосєв. Успадковане з радянських часів уявлення, що все вирішує держава, не дає цим людям розуміти, що за незалежності вони самі формують своє життя і майбутнє країни в цілому.

22 роки існує незалежна Україна, але не та, про яку мріяли
Ігор Лосєв
«Річниця української незалежності викликає змішані почуття: і журбу, і радість. 22 роки існує незалежна Україна, але не та, про яку мріяли. Однак доки є незалежна держава, українці мають шанс змінити її майбутнє. Якби не було незалежності, майбутнє українського народу формувалося б десь за межами України, у тому чи іншому центрі впливу, і українці не могли б на це жодним чином вплинути», – каже Ігор Лосєв.

Соціологічні дослідження підтверджують, що й тепер більшість жителів центру та заходу України цінують незалежність України, натомість серед жителів сходу багато таких, хто волів би й зараз жити у Радянському союзі. Водночас молоді люди віком до 30 років, у переважній своїй більшості, вважають, що незалежна Україна – це краще, ніж перебування у складі СРСР.

Академік Микола Жулинський нагадує, що «цінність незалежності – у свободі, але незалежність необхідно забезпечити демократією, інакше знову можемо опинитися у залежності від авторитарної влади».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG