Доступність посилання

ТОП новини

Посольство Чехії в Україні збирає спогади про окупацію Чехословаччини


Посольство Чехії в Україні збирає спогади про радянське вторгнення в Чехословаччину 1968 року.

«На основі угоди з Центром усної історії Академії наук Чеської республіки посольство повідомляє, що до кінця жовтня усі, хто в 1968-1991 роках були членами Червоної Армії (Радянської армії – ред.) чи члени їхніх сімей у Чехословаччині, та зацікавлені у тому, щоб поділитися своїми спогадами, можуть надіслати їх на електронну адресу посольства», – йдеться в повідомленні на сайті диппредставництва.

Усі надіслані спогади будуть передані вказаній науковій установі, а найцікавіші з них також будуть опубліковані (зі згоди автора), кажуть у посольстві.

За рішенням так званого політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу вранці 21 серпня Чехословаччину почали захоплювати війська СРСР, Польщі, Угорщини і Болгарії. У вторгненні 45 років тому взяло участь близько півмільйона солдат з 6300 танків, 2000 гармат і 800 літаків, нагадує посольство. Таким чином було насильно покінчено зі спробою реформи комуністичної системи в Чехословаччині, знаною як Празька весна або соціалізм з людським обличчям. Протести проти окупації відбувалися у багатьох європейських містах.

До 4 листопада 1968 року Чехословаччину покинули армії Польщі, Угорщини і Болгарії. Радянська армія, що налічувала приблизно 150 тисяч осіб у 33 місцях, після окупації залишилася на території Чехословаччини до 1991 року.
XS
SM
MD
LG