Доступність посилання

ТОП новини

Активістку з фільмом про Межигір’я затримали в «Борисполі» – «Чесно»


Активістку Алісу Рубан з організації, що координує рух «Чесно», яка прямувала до Берліна на запланований сьогодні показ документального фільму про Межигір’я, затримали під час проходження митного контролю в аеропорту «Бориспіль». Як повідомляє «Чесно», активістці пояснили, що потрібне проведення «додаткової ретельної перевірки» в службовому приміщенні митниці.

«Увагу прикордонників привернув персональний лептоп Аліси Рубан і жорсткий диск з документальним фільмом «Відкритий доступ», одна з новел якого розповідає про скандально відому резиденцію президента Віктора Януковича – Межигір’я. За словами працівників митної служби, метою перевірки був пошук «державної таємниці», яка нібито була на вказаних носіях інформації», – заявили в «Чесно».

За даними руху, разом з Алісою Рубан мала летіти до Берліна, але також була затримана юрист партії «Демократичний альянс» Ірина Іванків.

Не зважаючи на заперечення активісток, «експерт» митної служби переглянув усю особисту інформацію на персональному комп’ютері Рубан і без дозволу скопіював фільм «Відкритий доступ», чим порушив право інтелектуальної власності на нього, наголошують у русі «Чесно».

За повідомленням, попри затримку активісткам вдалося відлетіти до Берліна, де сьогодні відбудеться презентація й обговорення альманаху «Відкритий доступ».

Коментарів з боку митниці з приводу цього інциденту наразі немає.

Документальний альманах «Відкритий доступ» створено у 2013 році, він складається з п’яти новел, які розповідають про проблеми, які виникають з реалізацією норм закону «Про доступ до публічної інформації».

Під час презентацій і обговорень фільму в різних регіонах України активісти неодноразово наражалися на адміністративне перешкоджання у проведенні заходу. Зокрема, як повідомляють у «Чесно», власники приміщень у Миколаєві й Феодосії за кілька годин до прем’єри відмовили надати приміщення, в Донецьку зникла електрика, у Сімферополі невідомі підкинули в залу димову шашку.
XS
SM
MD
LG