Доступність посилання

ТОП новини

На свято ветеранів – за перепустками і через спецрамки


На Януковича у Харкові дивилися з-за огорожі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

На Януковича у Харкові дивилися з-за огорожі

Харків – «Святкування 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників, яке відзначатимемо у листопаді, має об’єднати весь народ» – таке побажання висловив президент України Віктор Янукович, виступаючи під час урочистостей, присвячених 70-річчю визволення Харкова від нацистських окупантів. Масштабне свято за участю духових оркестрів з вісімнадцяти країн світу тривало на площі Свободи. Сама площа була перекрита міліцейським кордоном та огорожею. Тому, щоб потрапити на свято, ветеранам війни довелося стояти в черзі, їх пропускали лише за спеціальними перепустками. А пересічні жителі Харкова за святом споглядали, стоячи за огорожею площі.

На свято за перепустками! У Харкові з розмахом відзначають сімдесяту річницю визволення від нацистських загарбників. «Проходили через рамку. За запрошенням та паспортом», – розповідає Радіо Свобода член ветеранської організації Дзержинського району Харкова Володимир Кулаков. Ветеранів посадили на спеціальні трибуни з навісами – стареньким людям волонтери пропонували воду.

За дві години до президентського слова сюди прибула і Ганна Гермаш. Жінка пережила концтабори, а тепер радіє відбудованому, уквітчаному місту. Заговорили ми з нею і про сьогодення, про президента.

«Він – наш керівник. Ну не сказати, що улюблений, але, скажу, хороший президент. Живемо нічого, не холодні, не голодні», – відгукується про своє сьогодення дитина війни Ганна Гермаш.

Президент у своєму привітальному виступі теж говорив про покращення ветеранського життя. «Більш ніж на 700 гривень збільшені пенсії членів сімей померлих інвалідів. На 49 відсотків підвищено середній розмір пенсії учасників війни. Майже в чотири з половиною рази зросла грошова допомога ветеранам війни до дня перемоги. Особлива увага приділяється ветеранам інвалідам війни. Розмір їхніх пенсій за останні два роки збільшився на 41 процент», – звітує голова держави Віктор Янукович.

Він знов обіцяє ветеранам безкоштовне лікування у медичних закладах, каже, щоб харківський досвід обласного шпиталю щодо роботи з ветеранами запозичили всі лікарні України. Серед нових обіцянок президента – безкоштовне встановлення енергоощадних технологій в оселях стареньких, утеплення їхніх помешкань.

Приїзд президента не всім на радість

Ще до офіціозу на площі Свободи зранку на краю майдану, що біля обласної державної адміністрації, своє обурення висловлювали активісти всеукраїнського об’єднання «Свобода». Через суд міська влада їм заборонила проводити цього дня велопробіг, присвячений Дню прапора, та пікет проти приїзду президента Віктора Януковича.

Тридцятеро свободівців сьогоднішню свою акцію назвали зібранням для спілкування, тож свої промови виголошували без мегафону. Свободівці наголосили, що Янукович не має морального права зараз роз’їжджати містами, святкувати річниці, бо в Україні надзвичайний стан в економічних відносинах з Росією.

«Фактично розв’язана торговельна війна з Росією. Потрібно боронити економічний, ба більше – національний суверенітет нашої держави, президент не має права святкувати. Він має зробити мозковий штурм, зібрати кращі уми і знаходити шляхи розв’язання проблем», – висловив позицію харківського осередку ВО «Свобода» Кирило Лук’яненко.

Для цієї політичної сили 23 серпня не є святом визволення міста. На їхній погляд, цього дня 1943 року відбувся перехід від одного окупаційного режиму до іншого (йдеться про нацизм і комунізм).

Про примирення поглядів між воюючими сторонами, УПА та Червоною армією, про різне ставлення людей до трагічних подій Другої світової війни говорив під час привітального слова Віктор Янукович. Президент бажає примирення.

«Святкування 70-річчя визволення України та Великої перемоги маємо спрямувати на об’єднання українського народу навколо спільних цінностей і здобутків, спільної пам’яті про мільйони жертв Великої вітчизняної війни», – наголосив президент Янукович.

У день Харкова для харківських ветеранів в музичному міжнародному параді об’єдналися духові оркестри з 18 країн світу, зокрема з Британії, Туреччини, Росії, Молдови. Також були представлені оркестри українських військових частин і університетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG