Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН засудила напади в Лівані


На місці одного з вибухів у ліванському Тріполі, фото 23 серпня 2013 року
На місці одного з вибухів у ліванському Тріполі, фото 23 серпня 2013 року
Рада безпеки ООН різко засудила у п’ятницю вибухи в місті Тріполі на півночі Лівану, внаслідок яких загинули не менш як 42 людини і ще сотні були поранені, як терористичні напади.

Як мовиться в одноголосно ухваленій заяві, Рада безпеки закликала весь ліванський народ зберігати національну єдність, протистоячи спробам підірвати стабільність держави.

Крім того, Рада безпеки закликала ліванців утримуватися від будь-якого залучення до кризи в сусідній Сирії.

Вибухи у Тріполі, де більшість населення становлять суніти, сталися у п’ятницю біля сунітських мечетей. Цей напад із не менш як 42 загиблими став найкривавішим за весь час від закінчення громадянської війни в Лівані 1975–1990 років.

Останнім часом у Лівані різко зросла напруженість у відносинах між прихильниками й супротивниками сторін громадянської війни в сусідній Сирії, яка вже кілька разів доводила до кривавих нападів одне на одного. Понад тиждень тому, зокрема, не менш як 22 людини загинули і понад 300 були поранені при вибухах на півдні столиці Бейрута, в місцевості, де більшість населення становлять шиїти.

Ліванські шиїти переважно підтримують владу президента Сирії Башара аль-Асада, який належить до однієї з течій цього різновиду ісламу; ліванський шиїтський рух «Хезболла» направив на допомогу сирійським урядовим військам свої бойові військові частини. Суніти ж у Лівані, частина з яких теж стоїть на радикальних позиціях, переважно симпатизують сирійській опозиції.
XS
SM
MD
LG