Доступність посилання

ТОП новини

Україна перемагає в поєдинку з історією, але перспектива втрати незалежності залишається – Мирослав Попович


Мирослав Попович, архівне фото
Мирослав Попович, архівне фото
Україна перемагає в поєдинку з історією, всупереч труднощам держава жива, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор Інституту філософії Академії наук України Мирослав Попович, оцінюючи 22 роки незалежного існування держави.

На його думку, Україна може похвалитися демократичними перевагами перед багатьма республіками колишнього СРСР.

Але більшість українців відчула мізерний економічний ефект від незалежності, і тому їхнє розчарування є неминучим, констатував Мирослав Попович.

Водночас влада, правоохоронна система викликають все менше довіри у пересічних людей, і це робить ситуацію в Україні небезпечною, перспектива втрати незалежності залишається.

«Перспектива втрати незалежності залишається реальною, і ми повинні завжди про неї пам’ятати. Але це не все, бо є понадзавдання – завдання створення не просто незалежної України, а України, яка була б демократичною державою. України, яка б була краєм справедливості, свободи та солідарності. І тут ми маємо певні переваги перед багатьма республіками колишнього Радянського Союзу. Разом з тим, маємо такі нерозв’язані кричущі задачі, які не мають інші народи. Тут усе залежить від нас самих. І є неготовність людей до того, що треба буде захищати демократію по камінчику, по квадратному метру, тому що будуть згубні для свободи дії, починаючи з дрібних муніципальних конфліктів, таких як, скажімо, недавно пролунав у Києві, який привів до загострення там, де здавалося б ніяких загострень не повинно бути. Нам потрібно зробити такі кроки, які вимагають довіри до влади. Це можливо тільки тоді, коли влада тримає себе як партнер по відношенню до суспільства. Я вважаю, що все впирається сьогодні в цей характер взаємовідносин суспільства і влади, яка ним керує», – зазначив Мирослав Попович.

Повністю інтерв’ю читайте на сайті Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG