Доступність посилання

ТОП новини

Московська акція до 45-річчя вторгнення у Чехословаччину: знову затримані


У столиці Росії Москві, на Красній площі, у неділю активісти російського протестного руху спробували відтворити події 45-річної давнини, коли вісім учасників радянського дисидентського руху організували акцію проти радянського військового вторгнення у Чехословаччину. Майже всіх учасників акції знову затримали. У понеділок у Москві відбудеться показ документального фільму про протест 1968 року, де говоритимуть і про проблеми сучасної Росії.

У руках в учасників нині у Москві було гасло 1968-го: «За вашу і нашу свободу!» Разом з ними на Красну площу прийшла і Наталія Горбаневська, одна з учасниць протесту 68-го року.

Як і 45 років тому, акцію миттєво зупинили співробітники спецслужб, 10 осіб з формулюванням «за різні правопорушення» затримала поліція, однак Горбаневську не чіпали. (Після першого протесту Горбаневську у 1969 році відправили до психіатричної лікарні тюремного типу, де вона перебувала до 1972 року.)

За інформацією сайту «ОВС-Інфо», у неділю в московський відділок внутрішніх справ «Китай-город» доставили Надію Мітюшкіну, Михайла Шнейдера, Олену Макарову, Марфу Лавинську, Сергія Шарова-Делоне, Олексія Давидова, Романа Петрищева, Олександра Рикліна, Ніну Фальковську, Георгія Гришка. Через кілька годин їх відпустили, склавши протоколи і призначивши суд на 29 серпня.

1968 і 2013 роки

Наталія Горбаневська, так само, як і інші учасники акції на Красній площі 25 серпня 1968-го, каже, що не любить, коли їх називають героями. Вони й сьогодні говорять, що вийшли, просто щоб висловити свою громадянську позицію.

Увечері 26 серпня в кіноконцертному залі «Мир» в Москві Наталя Горбаневська представлятиме фільм Ксенії і Кирила Сахарнова «П’ять хвилин свободи» в рамках благодійного вечора під назвою «Смієш вийти на майдан».

Як розповідає Ксенія Сахарнова, Горбаневській фільм дуже сподобався.

«Наталія Євгенівна побачила фільм вперше ще в лютому 2012 року, коли ми влаштовували перший закритий показ. Що мене вразило, вона не вийшла жодного разу покурити! А фільм йшов більше ніж півтори години. Це вже був перший показник, тому що вона завзятий курець. Вона була дуже зворушена. Відразу ж попросила мікрофон після показу і сказала, що ще ніхто і ніколи не робив про це такий живий фільм».

Російський лінгвіст Леонід Крисін в 1968 році в демонстрації на Красній площі участі не брав, але був не випадковим свідком.

«Так вийшло, що я знав про те, що 25 серпня 1968 буде демонстрація
Була спроба відговорити цих людей від того, щоб вони приносили себе в жертву. Тоді це здавалося безумством − йти проти цієї радянсько-партійної машини. Напередодні я дізнався про це. Наступного дня ми з дружиною і маленькою дочкою поїхали на Красну площу. І в 12 годин, дійсно, вони вийшли. Причому одна з учасниць, Наталія Горбаневська, моя однокурсниця, була з коляскою, в якій була її маленька дитина. Це яскрава така картинка залишилася. Вони буквально 2–3 хвилини сиділи і встигли розгорнути тільки свої заздалегідь заготовлені гасла «Руки геть від Чехословаччини» тощо, як до них з різних боків на Красній площі кинулися люди, мабуть, кадебісти. Тому що те шаленство, з яким вони почали бити демонстрантів, навряд чи було б властиве звичайним радянським людям. Зараз це звична справа. Зараз на площу виходять дуже часто, і теж наражають себе на небезпеку − людей забирають, садять. Але тоді це було все-таки, я повторю слово, божевілля. Здавалося неможливим таким чином протистояти системі. Але зараз я оцінку змінив, причому давно змінив. Це, звичайно, були герої», – розповів він.

За словами Ксенії Сахарнової, коли вона і її чоловік тільки приступали до зйомок фільму «П’ять хвилин свободи», то сьогоднішні асоціації з подіями 1968 року були не настільки очевидними.

Кошти на Фонд допомоги сучасним політв’язням

«Вечір присвячений, перш за все, річниці демонстрації і чехословацьких подій. Але кошти йдуть до Фонду допомоги сучасним політв’язням. Мова на вечорі буде йти про сучасну Росію. Ми почали над картиною працювати ще у 2009 році. Тоді паралелі ще тільки-тільки починали проводити. Фільм зараз навіть стає актуальнішим, ніж якби вийшов три роки тому»,− каже Сахарнова.

Завідувач відділу сучасної російської мови Інституту російської мови імені Виноградова Леонід Крисін говорить, що ті люди, які сьогодні виходять протестувати в Росії, не здаються такими ж божевільними, як вісім учасників акції на Красній площі 1968 року.

У назву благодійної акції 26 серпня в Москві винесли рядок з «Петербурзького романсу» Олександра Галича, написаного в 1968 році за два дні до демонстрації на Красній площі: «Смієш вийти на майдан».

Матеріал підготували кореспонденти російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG