Доступність посилання

ТОП новини

До 2020-го Україна злізе з газової голки?


Київ – Збільшення видобутку власного газу, нарощування реверсних поставок палива з Європи та впровадження заходів енергозбереження – ці заходи, на думку експертів, дозволять Україні повністю відмовитися від імпорту російського газу до 2020 року. Дехто з фахівців навіть вважає, що це можливо зробити навіть з наступного року у разі відкриття реверсного коридору постачання газу через Словаччину.

За 7 років Україна може повністю відмовитися від російського газу і замінити його альтернативними поставками. Так вважає міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. За його словами, у 2014 році Київ зможе імпортувати до 5 мільярдів кубів реверсного газу з Німеччини. Також українська влада розраховує закуповувати до 5 мільярдів скрапленого газу, який постачатиметься танкерами по Чорному морю. Окрім цього, на думку міністра Ставицього, енергетичну залежність від Росії допоможе зменшити збільшення видобутку власного газу: освоєння родовищ на чорноморському шельфі та видобуток сланцевого газу на Харківщині та Західній Україні.

«Уряд наполегливо працює над забезпеченням енергобезпеки нашої держави, – переконує Ставицький. – За європейською стратегією, держава, яка отримує з одного джерела більше ніж 50% енергоносіїв, є у небезпеці. Тому ми наполегливо працюємо над тим, щоб цей показник зменшити. Переконаний, що вже у 2014 році ми зменшимо цей показник щонайменше до 30% і виконаємо ті завдання, які нам було доручено президентом України».

Перспектива стати до 2020 року повністю енергонезалежною від Росії для України є цілком реальною, вважає народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Україна є енергетично самодостатньою державою, виходячи із великих запасів енергетичного вугілля. Його запас оцінюється мінімум у 40–45 мільярдів тонн, – говорить Кінах. – Дуже серйозний напрямок – видобуток нафти і газу на чорноморському шельфі. Ці роботи лише стартували, результати ще попереду. Дуже важливо те, що сьогодні велика увага приділяється питанням енергозбереження, енергоефективності».

Словацький фактор

Теоретично відмовитися від імпорту російського газу Україна може навіть з наступного року, переконаний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

«Це не означає, що з наступного року Україна зможе забезпечити себе за рахунок газу власного видобутку. Але, як мінімум, вона може забезпечити достатній рівень диверсифікації постачання, відштовхуючись від ресурсних можливостей європейського газового ринку. Але це за умови запуску словацького реверсивного напрямку», – пояснює Нарбут.

Словацький реверсний коридор є найперспективнішим для України. Він може гарантувати прокачку не менш як 5 мільярдів кубів газу щорічно. Але поставки через цей коридор заблоковані «Газпромом». І міністр Едуард Ставицький частково підтвердив цю інформацію.

Він висловив сподівання, що у вересні угода зі словацькою стороною буде підписана. Проте деякі експерти висловили сумніви, що реверсні поставки можуть початися найближчими місяцями.

Перспектива власного видобутку

Восени Україна планує підписати угоду про розподіл продукції на Скіфській площі (шельф Чорного моря) із консорціумом нафтогазових компаній на чолі з американською ExxonMobil. На початку року Київ підписав угоду на 50 років з компанією Shell, яка вже почала геологічну розвідку сланцевого газу на Юзівській площі (Харківщина). Що ж до угоди із американською компанією Chevron, яка планує видобувати сланцевий газ на Прикарпатті, то Івано-Франківська облрада провалила проект угоди з цією компанією. Едуард Ставицький висловив сподівання, що цей документ вдасться провести через Верховну Раду.

Якщо всі ці проекти будуть втілені у життя, Україна зможе збільшити власний видобуток газу до 30 мільярдів кубів, розповідає директор Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Сюди потрібно вкласти всі види газу, – зазначає Тодійчук. – Йдеться і про традиційний газ, і про початок видобутку газу у піщаниках, і про сланцевий газ. Але промислового, великого видобутку потрібно очікувати через 7–10 років. Є ще газ метан із вугільних пластів, Зараз американська компанія частково купила цей бізнес у Донецьку. Від 4 до 6 мільярдів кубометрів газу метану можна видобувати, який є практично замінником природного газу».

Чи буде політична воля?

Разом з тим, наголошує Тодійчук, найважливішим ресурсом є енергозбереження, оскільки зберігати енергію сьогодні вдвічі дешевше, ніж нарощувати видобуток. Як приклад ефективного використання енергоресурсів фахівець наводить Польщу, яка споживає щорічно близько 14 мільярдів кубів газу, тоді як Україна – 45. При цьому ВВП у Польщі більш ніж удвічі вищий, ніж в Україні.

Відтак, на переконання експертів, теоретично за 7 років Україна може відмовитися від імпорту російського газу і позбавитися енергозалежності. Для цього необхідна лише політична воля українського керівництва.

За сім місяців цього року Україна скоротила імпорт російського газу на 34% – до 12,5 мільярдів кубів. У 2013 році «Нафтогаз» планує закупити у «Газпрому» 18 мільярдів кубів газу, хоча, згідно з контрактами, мінімально допустимі обсяги закупівлі становлять 40.

Загалом Кабмін у цьому році передбачив імпорт блакитного палива у розмірі трохи більше ніж 27 мільярдів кубів. Окрім газпромівського газу, закупленого «Нафтогазом», від компанії Ostchem, підконтрольній українському бізнесмену Дмитрові Фірташу, має надійти ще 8 мільярдів кубометрів, від німецького газового трейдера RWE Supply & Trading – майже 1,5 мільярда.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання як коментарі, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG