Доступність посилання

ТОП новини

«Друга іноземна» у школах засвідчила європейський вибір українців


Київ – Обов’язкову другу іноземну мову, яка з’явиться в усіх українських школах із першого вересня, не будуть викладати якісно через поспішність цього кроку, вважають експерти з питань освіти. Про найбільші труднощі з вибором та викладанням іноземних мов заявляють керівники сільських шкіл. У Міносвіти впевнені, що викладачів не бракує і що невдовзі учні говоритимуть двома мовами, крім української. Частина фахівців звертає увагу на те, що батьки й учні віддають перевагу західноєвропейським мовам, тоді як російська – набагато менш затребувана.

52% українських школярів вивчатимуть як другу іноземну німецьку мову, менш як чверть – російську, кожен сьомий – французьку. Іспанська, польська та мови українських національних меншин є менш популярними – такі дані наводить Міністерство освіти та науки.

За словами міністра Дмитра Табачника, другу іноземну мову для школярів визначають за бажанням батьків, і наразі всі вакансії вчителів другої іноземної мови у школах зайняті. Першу іноземну мову школярі вивчають по 18 годин на тиждень, на другу іноземну відводиться по дві години. У 10–11-х класах час вивчення іноземних мов дещо збільшуватиметься.

Між тим, у сільських школах питання «другої іноземної» вирішити дуже важко, кажуть освітяни. У школі села Городське на Житомирщині – трохи більше як 60 учнів, відтак мову довелося обирати одну на всіх, але і в цьому випадку знайти викладача для неї було складно, розповідає завуч городської загальноосвітньої школи Валентина Кравченко.

«Хто піде в сільську школу читати іноземну мову дві години на тиждень? Не знаю, як в інших районах, а в нашому до викладання допускають лише тих вчителів, які мають диплом з цього предмета, – пояснює завуч сільської школи. – В нас другою іноземною буде російська, її викладатиме вчителька світової літератури, яка пройшла перекваліфікацію. Могли обрати німецьку чи іншу західноєвропейську мову – але проблема в тому, що не всі діти встигають добре засвоювати першу іноземну, а російську хоч трохи знають. Другу мову запровадили – але нас не спитали!»
Діти мають самі вибирати, яку іноземну мову вивчати – кияни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Мовно освічені українці матимуть більше перспектив у ЄС – Покальчук

Запровадження другої іноземної мови мало на меті освоїти бюджетні кошти, зокрема – передбачені скандальним мовним законом минулого року, що посилив статус російської мови, вважає соціальний психолог Олег Покальчук. Він, проте, не очікує, що друга іноземна у школах зможе в нинішніх умовах посилити позиції російської мови.

«Батьки не бачать для своїх дітей перспективи у цій нестабільній країні, тому хочуть, щоб вони були лексично, мовно освічені і мали перспективи працювати за кордоном чи принаймні в іноземних компаніях в Україні. Щодо вибору мов: англійську молодь здебільшого знає, тоді як німецька – це та мова, якою спілкуються в серці ЄС. Російську обирають ті, хто живе далеко від західних кордонів та не сподівається, що дітям знадобляться західноєвропейські мови», – резюмує соціальний психолог.

Реформа із запровадженням «другої іноземної» у школах виявилася не підготовленою, відтак вона навряд чи зробить більшість українських школярів поліглотами – таку думку висловила Радіо Свобода освітній експерт, директор «Центру дослідження суспільства» Інна Совсун.

Всю відповідальність поклали на школи. Викладачів – бракує. Батьки, звісно, можуть обирати мову, але якості її викладання не може гарантувати ніхто
Інна Совсун
«Мене вражає, що ця реформа не супроводжується розробкою концепції, додатковим фінансуванням. Всю відповідальність поклали на школи, і вони вишукують додаткові ставки в межах свого штатного розкладу. Викладачів – бракує. Батьки, звісно, можуть обирати мову, але якості її викладання не може гарантувати ніхто», – вважає Інна Совсун.

Загалом експерти прогнозують, що запровадження другої іноземної мови у школах може відбутися лише на папері. Але вони визнають, що вже самим вибором «другої іноземної» для своїх дітей українці показали, що пов’язують їхнє та власне майбутнє з європейською спільнотою.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG