Доступність посилання

ТОП новини

Несподівана корова: чим американців заманюють до музеїв


Музеї природознавства традиційно пропонують своїм відвідувачам виставки, організовані за схемою, вигаданою ще у XIX сторіччі. Музей у Лос-Анджелесі вирішив відійти від архаїчної моделі. Тут не просто показують скелети динозаврів чи опудала тварин, а демонструють, як природа впливає на людину, а людина на природу. Оскільки Лос-Анджелес асоціюється з Голлівудом, то частина виставки у природознавчому музеї, присвячена кіноіндустрії. Експозиція дає нагоду відвідувачам не просто ознайомитись з природою, а відчути своє місце в ній.

Це місце, де черепахи, щури і змії мирно співіснують, а про звичайну корову можна дізнатися несподівані факти.

«Я не очікував побачити такого у музеї», – говорить відвідувач музею Тім Вотерс.

Тім Вотерс також не очікував побачити у природничому музеї автомашину, виробництва 1912 року; чи костюм зірки німого кіно Чарлі Чапліна. Однак ці та інші речі є частиною виставки «Становлення Лос-Анджелеса», що розповідає про історію міста з дещо незвичної точки зору.

Візьмемо, наприклад, експонат корови. Виявляється саме завдяки цій великій рогатій худобі, а точніше її посліду, у Лос-Анджелесі з’явилися нові види трав, завезені разом з коровами з-за кодону, – каже куратор виставки Джонатан Джилет.

«У рамках нашої місії ми намагаємося розтлумачити нашу культурну історію. Ми показуємо, як довкілля впливає на людей. І навпаки, як люди впливають на довкілля».

Історія Лос-Анджелеса тісно пов’язана з кіноіндустрією, підкреслює Джилет, і розповідати про місто неможливо без згадки про Голлівуд.

«Голлівуд неймовірно близько до багатьох інших природніх середовищ, які можна знайти й в інших куточках світу».

Як розповідає куратор природничого музею Крістін Фредрік, у додаток до голлівудських артефактів, виставка фокусується на рослинному і тваринному світах.

«У тріщинах тротуарів чи димарях будівель Лос-Анджелеса вирує неймовірне життя. І чимало цих видів, які ми досліджуємо, знаходять можливість жити в місті точнісінько як і ми знаходимо спосіб жити в місті», – каже Крістін Фредрік.

Організатори виставки кажуть, що намагалися відійти від традиційного уявлення про природничий музей.

«Традиційно, музей природничої історії роблять за моделлю XIX століття. У ті часи мертві речі клали на полиці у шафи, а люди ходили і розглядали їх у темних коридорах» , – розповідає Крістін Фредрік.

За словами Крістін, музеї природничої історії тепер реорганізуються, зосереджуючись більше на таких темах, як захист довкілля і вплив людської діяльності на навколишнє середовище.

Відвідувачам,таким як Тім Вотерс, подобається такий підхід: «Такі виставки розповідають про нашу історію і дозволяють зазирнути не лише у стародавню історію, але й побачити наше місце в історії так, як ми творимо цю історію».

Щоправда деяким молодшим відвідувачам більше до вподоби традиційні експонати.

«Я думаю, що експозиція динозаврів цікавіша від цієї виставки», – говорить Ваят Вотерс.

Динозаври нікуди з музею не подінуться, розмірковують організатори виставки, просто їм доведеться розділити простір із сучасними і живими експонатами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG