Доступність посилання

ТОП новини

У світі наростає тиск за міжнародне втручання в Сирії


Інспектор ООН (л) записує свідчення очевидців у містечку Муадамієт-аш-Шам під Дамаском, де, як стверджують, був здійснений хімічний удар, 26 серпня 2013 року (кадр із відеозапису, який оприлюднила сирійська опозиція)
Інспектор ООН (л) записує свідчення очевидців у містечку Муадамієт-аш-Шам під Дамаском, де, як стверджують, був здійснений хімічний удар, 26 серпня 2013 року (кадр із відеозапису, який оприлюднила сирійська опозиція)
Високопосадовці низки держав висловилися сьогодні на користь можливості міжнародного втручання в Сирії після останніх повідомлень про можливе застосування хімічної зброї владою країни, в разі потреби і без схвалення Ради безпеки ООН, де практично всі кроки в цьому напрямку блокують Росія і Китай.

Міністр оборони США Чак Гейґел заявив сьогодні, що його країна розглядає всі можливості відповіді, якщо звинувачення підтвердяться. Але, наголосив він, будь-яка ймовірна акція буде узгоджена з міжнародною спільнотою і відбуватиметься на правових підставах.

У Великій Британії міністр закордонних справ Вільям Гейґ заявив сьогодні, що відповідь на події в Сирії буде можлива і без одностайного схвалення в Раді безпеки ООН.

Також сьогодні повідомили, що британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон перериває відпустку, щоб післязавтра головувати на засіданні Ради національної безпеки країни з приводу можливої відповіді на події в Сирії.

У Франції міністр закордонних справ Лоран Фаб’юс заявив сьогодні, що Захід визначиться зі своїми діями протягом найближчих днів. Як сказав він у виступі на радіо, необхідна «пропорційна реакція» на можливий хімічний удар у Сирії. Він визнав, що до воєнних дій важко буде вдатися без схвалення Радою безпеки ООН, але додав, що можливість обійти це в певних випадках існує.

Так само й Туреччина заявила, що приєднається до міжнародної коаліції проти влади Сирії, навіть якщо з цього приводу не буде консенсусу в Раді безпеки ООН. Як сказав міністр закордонних справ Ахмет Давутоглу в оприлюдненому сьогодні газетному інтерв’ю, наразі 36 чи 37 країн обговорюють такі альтернативи.

Тим часом у Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив сьогодні, що будь-яке воєнне втручання в Сирії без схвалення Ради безпеки ООН буде «грубим порушенням міжнародного права».

Учора, як повідомила сьогодні прес-служба російського МЗС, Лавров уже попереджав США, які раніше вже припускали можливість втручання в Сирії, про «надзвичайно небезпечні наслідки» такого кроку. Як мовиться в повідомленні, російський міністр у телефонній розмові з колегою зі США Джоном Керрі заявив учора, що в Москві такі заяви сприймають із «глибокою тривогою». При цьому Лавров укотре повторив позицію Росії, що інцидент із імовірним застосуванням хімічної зброї проти повстанців поблизу Дамаска був провокацією й інсценізацією самої ж сирійської опозиції.

Президент Сирії Башар аль-Асад відкидає заяви повстанців. В оприлюдненому сьогодні інтерв’ю російському щоденникові «Ізвестія» він заявив, що ці звинувачення «політично мотивовані» і є «образою для здорового глузду».

У самій Сирії інспектори ООН із хімічної зброї, попри обстріл одного з їхніх авт, дісталися сьогодні до одного з місць біля Дамаска, де, як стверджує опозиція, влада Сирії застосувала хімічну зброю.

На Заході все більше схиляються до думки, що влада Сирії дійсно вдалася минулого тижня до хімічної зброї в місцевості під Дамаском, яку контролює опозиція. Позавчора міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» заявила, що має повідомлення про загибель 355 людей і шпиталізацію близько 3 тисяч 600 із симптомами дії нейротоксичного агента в тому місці і в той час, коли, як каже опозиція, відбувся хімічний удар. Сирійська обсерваторія прав людини, правозахисна організація, яка працює в Лондоні, заявила того ж дня, що на той час задокументувала загибель унаслідок хімічного нападу 322 людей, серед них 54 дітей і 82 жінок. Різні сирійські опозиційні організації наводили й значно більші числа – до понад 1 тисячі 700 – загиблих; ці заяви не підтверджені і не спростовані з незалежних джерел.
XS
SM
MD
LG