Доступність посилання

ТОП новини

Інспектори ООН у Сирії відклали другий виїзд на місце можливого хімічного удару


Інспектори ООН у Сирії відклали другий виїзд на місце можливого хімічного удару
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Інспектори ООН із хімічної зброї, які перебувають у Сирії, відклали на завтра планований другий виїзд до підконтрольних повстанцям околиць Дамаска, де, як стверджує опозиція, влада країни застосувала проти неї минулого тижня хімічну зброю.

Як заявив сьогодні міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем, причиною стало те, що, за його словами, повстанці не змогли гарантувати безпеку інспекторів, які вчора потрапили під обстріл.

Повстанці сьогодні ще не коментували цієї заяви. Вчора вони заявляли, що цілком гарантують безпеку інспекторів на підконтрольних їм територіях, але обстріл автоколони ООН був здійснений іще на території, яку контролюють урядові війська.

Інспектори ООН відвідали вчора місто Муадамія-аш-Шам неподалік столиці Дамаска, підконтрольне повстанцям – одне з місць, де, як каже опозиція, урядові війська вчинили минулої середи обстріл ракетами з хімічними боєголовками. Вони відвідали дві лікарні й зібрали свідчення очевидців, потерпілих і лікарів, а також зразки і планували продовжити вивчення цього інциденту сьогодні. Як сказав учора речник ООН, інспектори зібрали «цінні докази».

Учора ж автоколона інспекторів потрапила під прицільний обстріл снайперів. Ніхто не потерпів, але інспекторам довелося повертатися, щоб замінити пошкоджене обстрілом авто.

Влада Сирії категорично заперечує використання хімічної зброї. Її підтримує в цьому Росія, яка звинувачує саму сирійську опозицію у провокації й інсценізації хімічного нападу. Тим часом на Заході все більше схиляються до думки, що влада Сирії дійсно вдалася минулого тижня до хімічної зброї під Дамаском.

У суботу міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» заявляла, що має повідомлення про загибель 355 людей і шпиталізацію близько 3 тисяч 600 із симптомами дії нейротоксичного агента в тому місці і в той час, коли, як каже опозиція, відбувся хімічний удар. Сирійська обсерваторія прав людини, правозахисна організація, яка працює в Лондоні, заявляла, що задокументувала загибель унаслідок хімічного нападу принаймні 322 людей, серед них 54 дітей і 82 жінок. Різні сирійські опозиційні організації наводили й значно більші числа – до понад 1 тисячі 700 – загиблих; ці заяви не підтверджені і не спростовані з незалежних джерел.
XS
SM
MD
LG